Deze ondernemer geeft zijn werkboek waarmee je doelen kan stellen gratis weg

Blijf niet hangen in todo-lijstjes, maar neem ook tijd voor to achieve, stelt Joris Toonders (Yonego). Hij verwerkte die essentiële les uit zijn eerste 15 jaar als ondernemer in een werkboek, waarvan hij er nu 50 beschikbaar stelt voor de lezers van Sprout.

De oprichter van Yonego lijkt langetermijndenken haast aangeboren. Hij schreef zich op zijn 15e verjaardag in als ondernemer, met in zijn achterhoofd dat zijn bedrijf 50 jaar zou bestaan als hij 65 werd.

Toonders is qua leeftijd nog niet eens op de helft, maar zijn online marketingbureau gaat voor de wind. Ruim 90 mensen werken er op het hoofdkantoor in Breda en in de eerste buitenlandse vestiging in Gent.

De groei van zijn bedrijf schrijft hij voor een belangrijk deel toe aan het regelmatig ‘uitzoomen’, door te bedenken en visualiseren waar zijn bedrijf over 5 jaar staat. “Dan wordt het veel makkelijker om de energie en drive te vinden om alle uitdagingen die je tegenkomt aan te kunnen. Die kun je dan beter in een groter geheel plaatsen.”

Boeken en workshops over het werken met todo-lijstjes zijn er meer dan genoeg. Maar Toonders zocht vergeefs naar een praktische handleiding waarmee je in een paar pagina's op kan schrijven wat je over 5 jaar bereikt wil hebben. Hij besloot dat boek zelf te schrijven.

Onderschatten

Toonders: “Hiervoor de tijd te nemen, en ernaar handelen, is het verschil tussen continu brandjes blussen en van meeting naar meeting gaan of daadwerkelijk áán je bedrijf werken. Veel ondernemers overschatten wat ze op een dag kunnen bereiken, maar onderschatten wat ze in een jaar kunnen bereiken.”

De ondernemer nam een aantal maatregelen om uit te kunnen zoomen, waaronder het verbannen van Facebook, Whatsapp “en andere ruis”. En hij nam zich al op zijn 25ste, met inmiddels 30 mensen onder zich, voor om afstand te nemen van de dagelijkse leiding van zijn bedrijf. ”Daar heb ik te weinig geduld voor. En het is echt iets fundamenteel anders. Ik zou mezelf niet aannemen als directeur.”

Groei

“Ik heb toen een aantal richtingen uitgezet om ook internationaal verder te groeien, en een aantal platforms te ontwikkelen waaronder Zonnepanelenvergelijker.nl. Zo is het bedrijf gegroeid en uitgebouwd. Ik wil helemaal uit de dagelijkse leiding, zodat je je echt kan richten op de volgende stappen.”

“Dat betekent dat ik in geen enkel managementmeeting zit, of processen maar vanuit een vrije rol kan denken over de volgende stap die we willen zetten.” Als je daarvoor de tijd neemt en visualiseert, dan voelt het al bijna alsof het al zover is, zegt Toonders. “Het komt een stuk dichterbij.”

De ondernemer helpt je op weg met een ALT TAB (‘All Lovely Things To Achieve’)-boek, met daarin ook een aantal om jou te laten nadenken over wat je wil bereiken. Hij geeft 50 exemplaren weg aan de lezers van Sprout. (update 11/12/18: deze actie is na groot succes gesloten).

Lees ook: Dit bedrijf uit Breda voert 4 weken vaderschapsverlof in

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl