Hummer maakt elektrische comeback met 1000 (stille) pk’s

GMC HUMMER EV | “Horsepower”

De toekomst is elektrisch, maar daarvoor kun je best een beroep doen op een oud merk, denkt autofabrikant General Motors. Het bedrijf haalt de in 2010 geschrapte Hummer uit de mottenballen, en maakt er een elektrisch aangedreven monster van, blijkt uit een sneak peak-video.

Waar Elon Musk met zijn Cybertruck een futuristische jeep in de pijplijn heeft zitten, doet General Motors met een e-Hummer een beroep op het verleden. Hummers werden bekend als hét symbool voor brandstofverslindende Amerikaanse vierwielers. De auto zag in 1991 het licht toen kopers General Motors bestookten met verzoeken om een consumentenversie te maken van zijn militaire truck Humvee. Spierbundel Arnold Schwarzenegger werd een van de bekendste Hummer-eigenaren, in Nederland werd praatjesmaker Emile Ratelband er in gespot.

De auto werd geschrapt na de wereldwijde recessie van 2008, waana de laatste exemplaren in 2010 van de band rolden. Een decennium later gaat de autowereld aan de stekker, maar de vraag naar forse auto’s is nog altijd groot.

Super Bowl

Om de nieuwe Hummer alvast in de markt te zetten, kocht producent GMC (de dochter van General Motors die de Hummer maakt) peperdure zendtijd tijdens de Super Bowl, de finale van de American Football-associatie NFL die zondag wordt gespeeld. In die amper 15 seconden durende teaser verleidt GMC toekomstige kopers met het beste van twee werelden: veel (stille) pk’s en weinig herrie en verbruik. Met een acceleratie van 0 naar 100 kilometer per uur in 3 seconden is het 1000pk sterke gevaarte ongeveer even snel als de Cybertruck van Tesla. 

De nieuwe Hummer wordt op 20 mei volledig onthuld, belooft GMC. Hij wordt gemaakt in een fabriek in Detroit, waar GM 2,2 miljard dollar investeert in de productie van elektrische auto's. Eind 2021 moeten de eerste e-Hummers de winkel uitrijden. 

Brandstoficonen

Hummer is niet het enige Amerikaanse branstofverslinde icoon dat de switch naar elektrisch maakt. Ford haalde vorig jaar het oeroude - maar altijd gewaardeerde - merk Mustang terug van pensioen met de Mustang Mach-E. Ook een stekkerversie van in de VS zeer populaire pickup-truck Ford F-150 lijkt een kwestie van tijd.

Op tweewielergebied staat er bij Harley Davidson sinds een paar maanden een elektrische motor in de showroom. Het relatief kostbare scheurijzer (34.000 euro) wordt binnenkort gevolgd door een meer betaalbare variant.

Ondertussen werkt het nieuwe automerk Rivian (met 1,3 miljard dollar aan financiering van Amazon en Ford) aan een volledig nieuwe e-truck. Het eveneens nieuwe merk Bollinger werkt aan een ruige jeep met retrostyling (en een prijskaartje van 125.000 dollar).

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl