Iens fuseert met SeatMe

Beoordelingssite Iens is gefuseerd met restaurantboekingssite SeatMe. Met een nieuw verdienmodel moet het bedrijf 2,7 miljoen omzet gaan draaien in 2013, vertelt oprichter Iens Boswijk in Groeigeld. "We maakten al vier jaar geen winst meer. Hiermee gaan we weer een nieuwe groeifase in."

Iens Boswijk had een paar jaar geleden al eens gekeken naar een samenwerking met SeatMe, maar vond het geen optie - “je moest als restaurant toen nog een hardware apparaat neerzetten, dat vond ik onlogisch”. Ze ging daarom met Livebookings, een buitenlandse partij, in zee om reserveringen te kunnen aanbieden. Afgelopen jaar kwam daar verandering in. Sinds juli 2012 werken Iens en SeatMe samen, en in december zijn ze officieel gefuseerd, maakt Boswijk bekend bij Groeigeld van 7 Ditches TV.

De fusie luidt een nieuwe groeifase in. “Iens maakte al drie, vier jaar geen winst meer. Het verdienmodel was al helemaal verschoven van print naar online, maar verdere groei zit vooral in de online reserveringen. Het was een logisch gevolg om die erbij te doen, met ons bereik. En dan neem ik liever een bedrijf in huis waarmee je snel kunt schakelen, dan dat je dat met een externe partner moet doen of dat je het ergens moet inkopen", vertelt Boswijk. "We hebben vier jaar geïnvesteerd in techniek en mensen zodat we nu klaar zijn voor de volgende groeifase. De fusie zal die groei versnellen.”

Iens deelde de markt met SeatMe en Couverts van RTL. “We zaten alle drie te trekken aan die markt, de restaurants werden gek van onze telefoontjes. Toen bedachten we: we moeten één speler uit de markt halen. Dan is het voor restaurants makkelijker om te kiezen welk systeem ze moeten gebruiken.” Dat werd SeatMe, want “die lijkt een beetje op Iens, qua cultuur.”

De buitenlandse partner werd uitgekocht, en SeatMe trok bij Iens in. Het gefuseerde bedrijf mikt voor dit jaar op een omzet van 2,7 miljoen euro. Dat moet worden verdiend met de reserveringen, advertenties, dinerdeals en abonnementen voor restaurants.

Bekijk hier het hele interview:

Bekijk ook andere interviews met topondernemers in de serie Groeigeld.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!