Amazon-medewerkers kraken groen fonds Bezos: 'Haal je handen af van olie- en gasbedrijven'

jeff bezos getty

Jeff Bezos steekt 10 miljard dollar in een groen fonds, maar dat lijkt de geest nog niet terug in de fles te krijgen. Ontevreden Amazon-werknemers wijzen de oprichter van het technologiebedrijf erop dat hij nog steeds zakendoet met olie- en gasbedrijven.

Eind vorige maand werd Jeff Bezos opgeschrikt door een blogpost op Medium van 357 van zijn eigen medewerkers. Zij uitten openlijke kritiek op hun bedrijf, dat zijn kunstmatige intelligentie aan grijze corporates vermarkt om er sneller olie en gas mee te kunnen vinden en produceren. Amazon wil bovendien pas in 2040 klimaatneutraal zijn, terwijl concurrent Microsoft dit al 10 jaar eerder voor elkaar wil spelen. En dat terwijl Bezos nog wel één van de rijkste mensen ter wereld is.

Bezos Earth Fund

Daar lijkt Bezos nu wat aan te willen doen. Op Instagram kondigde hij maandag een klimaatfonds aan, waar hij hoogstpersoonlijk 10 miljard dollar in stort. Met het kersverse fonds wil hij samenwerkingen bevorderen, zo schrijft Bezos: “Dit wereldwijde initiatief moet financiering bieden aan wetenschappers, activisten, NGO's en eigenlijk aan elke inspanning die een daadwerkelijke mogelijkheid biedt om de natuur te behouden en beschermen.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ - Jeff

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos) on

Het fonds krijgt de naam Bezos Earth Fund en de Amazon-oprichter zal al deze zomer de eerste stortingen in het fonds doen. De bedoeling is “bestaande en nieuwe manieren” te vinden om klimaatverandering een halt toe te roepen. Met andere woorden: klimaatverandering tegengaan door middel van technologische innovatie. Veel meer over het fonds is tot dusver niet bekend.

Kritische medewerkers

Een klassiek staaltje philanthrocapitalism, maar goed, het doel heiligt de middelen: 10 miljard dollar is immers een fors bedrag, zelfs voor iemand met een geschat vermogen van bijna 130 miljard dollar. Toch lijken Bezos’ kritische medewerkers niet erg onder de indruk te zijn, zo lieten ze meteen dezelfde dag al weten in een verklaring:

“We juichen de filantropie van Jeff Bezos toe, maar de ene hand kan niet geven wat de andere wegneemt. De mensen op aarde moeten weten: wanneer gaat Amazon stoppen met het helpen van olie- en gasbedrijven om de aarde te verwoesten met nog meer olie- en gasbronnen?”

“Wanneer gaat Amazon stoppen met het financieren van denktanks die klimaatverandering ontkennen, zoals het Competitive Enterprise Institute, en klimaatvertragend beleid? Wanneer neemt Amazon de verantwoordelijkheid voor de longen van kinderen in de buurt van zijn magazijnen, door over te stappen van diesel naar volledig elektrisch rijden?”

Het zijn vragen waar Bezos nog niet direct een antwoord op lijkt te hebben. 10 miljard dollar in een groen fondsje stoppen is immers gemakkelijker en goedkoper, dan de kern van je eigen bedrijf grondig te verduurzamen.

Foto: Getty.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!