Deze startup brouwt speciaalbier van je oude kerstboom

In de categorie cray cray: deze ondernemers toveren je oude kerstboom om tot een IPA-biertje. We kunnen allemaal meedoen aan dit merkwaardige experiment.

Na de jaarwisseling doet Nederland weer massaal de kerstboom bij het oud vuil. Zonde, vinden steeds meer mensen, die met alternatieven komen. In Amsterdam-Noord kun je je kerstboom bijvoorbeeld na de kerstdagen op een veldje planten, om hem het jaar erop weer uit te graven. Een kerstboom adopteren, heet zoiets.

Kerstboombier

Maar wat als je een kerstboom zonder kluit hebt gekocht? Wel nu, je kunt terecht bij bierbedrijf Lowlander Beer. Vanaf 2 januari zal het bedrijf stad na stad afreizen om kerstbomen te verzamelen. De naalden van de bomen kunnen ze namelijk goed gebruiken voor het brouwen van een speciaalbiertje.

Dat dat kan, bewezen de ondernemers dit jaar al. Op basis van de sparrenaalden produceerden ze een lichte indian pale ale, die ze omdoopten tot de ‘Winter IPA’. Dit jaar moest de brouwerij de benodigde sparrennaalden hiervoor nog opkomen, maar in 2019 wil het bedrijfje gebruikmaken van wat men in het vakjargon de ‘community’ noemt. Zeshonderd naalden zijn er nodig om op mysterieuze wijze een IPA’tje te produceren. Doe je mee, dan krijg je over een jaar een speciaal kerstboombiertje van deze startup.

Kerstkaas

De rest van de boom zal trouwens ook gerecycled worden, als we de startup mogen geloven. Ze gebruiken het hout voor de productie van giftsets, rookmot en – raarrr – kaas.

Supersympathiek, natuurlijk! Maar om dit project te doen slagen, zijn knaken nodig. Op die manier kunnen de bierbrouwers een leger aan biologen, tuinders, chefs en plukkers aan het werk zetten, die helpen alles op een duurzame wijze te hergebruiken. Ze hebben 60K nodig, wat natuurlijk een schijntje is in startupland. Wie helpt deze sympathieke ondernemers dan ook even financieel verder bij het opzetten van dit project? Doneren doe je hierrr.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl