Gratis groen doen: met deze startups plant je online échte bomen

treeclicks

Van jouw internetgedrag kun je een CO2-positieve activiteit maken. Sprout selecteert drie startups die je online laten sparen voor de plant van bomen. Je hoeft er geen enkele moeite voor te doen.

TreeClicks

Door de coronacrisis shoppen we veel vaker online. De Amsterdamse startup TreeClicks van ondernemer Jelle Bekirovic probeert op deze trend in te slaan, met een duurzaam initiatief. Wie de -gratis – extensie van TreeClicks online installeert, plant bij iedere online aankoop automatisch een boom.

De startup stelt dat al 50.000 online winkels zijn aangesloten op de extensie, waaronder de webshops van de Albert Heijn, Hema en de Bijenkorf. Het aardige is dat je als gebruiker van de extensie niet zelf de plant van bomen hoeft te financieren. Dit doet TreeClicks zelf door de advertentie-inkomsten die de startup binnenhaalt. De eerste te bereiken milestone voor de startup wordt de plant van 100.000 bomen. 

TreeClicks werkt samen met non-profit WeForest, een organisatie die toeziet op de daadwerkelijke plant van bomen. WeForest heeft tot dusver ruim 20 miljoen bomen geplant. TreeClicks belooft dat gebruikers zelf mogen kiezen waar zij een boom geplant willen hebben. Je kunt kiezen tussen de Amazone, India of Australië.

Goed voor economie

Sympathiek idee, wij hebben de extensie meteen geïnstalleerd. Kost immers weinig moeite, en met het oog op de economie zijn bomen uiterst belangrijk. Bomenkap kan er namelijk voor zorgen dat exotische dieren met al hun virussen van hun natuurlijke leefomgevingen worden ontdaan en onder de mensen komen.

Dat de combinatie van zoönosen – dierlijke infectieziekten – en mensen economisch gigantische impact kan hebben, blijkt uit de coronacrisis. Dit nooit weer, dus moeten we rap herbebossen, zodat we de exotische dieren hun leefomgeving teruggeven. Een goed functionerend ecologisch systeem is de beste manier om een economisch ecosysteem tegen schokken te beschermen.

Goodr

Toch is wat TreeClicks doet – bomen planten door middel van reclame-inkomsten – niet geheel nieuw. Het bedrijf Goodr uit Groningen had enkele jaren geleden een vergelijkbaar idee, zij het op een iets andere manier.

Als je de extensie van Goodr hebt gedownload, spaar je voor de plant van bomen door simpelweg op het internet te surfen. De advertentie-inkomsten financieren de bomenplant. Je kunt er tegenwoordig ook voor kiezen om te sparen voor andere doelen, zoals het tegengaan van plastic afval of het voeden van armen.

Ecosia

Wie er online helemaal een groen feestje van wil maken, installeert Ecosia meteen als standaard zoekmachine. Deze Berlijnse non-profit is al in 2009 opgericht en laat je door zoekopdrachten uit te voeren sparen voor de plant van nieuwe bomen. Het bedrijf steunt hiermee twintig projecten in vijftien landen. Dankzij Ecosia zijn er nu bijna 1 miljard bomen gepland. Dat is toch geweldig?

Afijn, dat waren de drie startups die je online gedrag kunnen vergroenen. Het kost nul moeite, dus doe met ons mee en installeer TreeClicks, Goodr en Ecosia gewoon even. In 5 minuten tijd maak je jouw internetgedrag CO2-positief.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!