Waarom Amerikaanse miljardairs relatief minder belasting betalen dan de rest

Mark Zuckerberg

Who pays the lowest taxes in the US?

Jeff Bezos en Bill Gates zitten goed in de Verenigde Staten. Als superrijken hoeven zij procentueel namelijk het minste belasting te betalen van alle inkomensgroepen.

In de Verenigde Staten heerst momenteel een felle discussie over de vermogensongelijkheid, die volgens critici schrikbare vormen aan zou nemen. Deel van het probleem, volgens hen, is dat de superrijken – oftewel de miljardairs: Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg en ga maar door – onvoldoende belasting zouden betalen.

Maar is dat wel zo? De Verenigde Staten hebben toch een progressieve inkomstenbelasting, waardoor de meer vermogenden extra belasting betalen over hun inkomsten? Bij de Amerikaanse nieuwswebsite Vox besloten ze er afgelopen december eens in te duiken en het resultaat zie je in bovenstaande video.

Belastingvormen

De inkomstenbelasting is slechts één van de belastingen die Amerikanen betalen, beargumenteren ze terecht bij Vox. Zo heb je ook nog de vennootschapsbelasting, onroerendgoedbelasting en loonheffingen, om maar wat te noemen.

Tel je alle belastingvormen bij elkaar op en kijk je wat iedere inkomensgroep per belastingsoort bijdraagt aan de Amerikaanse staatsfinanciën, dan kom je tot een schrikbarende conclusie: de Amerikaanse superrijken betalen minder belasting dan alle andere inkomensgroepen. Oftewel: de critici hebben een punt.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!