Zo ziet de wereldwijde stroom aan plastic afval eruit

Plastic tast onze planeet ernstig aan, maar de recycle-business biedt de komende jaren vele kansen voor de markt. Startups zijn al volop bezig, en dat is nodig ook: China is gestopt met zijn massale import van plastic afval.

Het Algemeen Dagblad kon het in 2017 niet beter samenvatten: we eten plastic, we ademen plastic en het regent plastic. Plastic afval valt na verloop van tijd uit elkaar in kleine microplastics, die via het zeewater in onze vissen belanden, die de mens uiteindelijk weer opeet. Ook belanden ze in het drinkwater en, zoals gezegd, in het regenwater. Slechts 9 procent van de wereldwijde plasticproductie wordt hergebruikt.

Anti-plastic-startups

Dit model is vanzelfsprekend onhoudbaar. Gelukkig zorgt de markt niet alleen voor problemen, maar biedt het ook oplossingen. Alleen al in Nederland zijn er talloze startups die weggegooid plastic te lijf gaan. Zo probeert oud-Startup van de week Reflow de plastic berg van de 3D-print-sector te verminderen met gerecyclede 3D-printgrondstof.

Of neem startup BE O, dat het an sich al min of meer ecologische waterflessenbedrijf bedrijf Dopper uitdaagt met een duurzamere variant waterflessen, van bioplastics in plaats van plastic. Vanuit Curaçao recyclet ondernemer Sabine Berendse van startup Green Phenix aangespoeld plastic tot nieuwe producten. En de spraakmakende greypreneur John Kuipers van oud-Startup van de Week PyrOil laat zien dat we plastic kunnen gebruiken om olie mee te maken. Niet helemaal duurzaam natuurlijk, maar goed: rijd jij al elektrisch? We bedoelen maar.

Het zijn dit soort impact-bedrijven waar we het de komende decennia van moeten hebben. Ook burgerinitiatieven zijn hoopvol. Neem de Nederlandse Twitter-legende Zwerfinator, die vecht tegen zwerfafval en hierover bericht op het sociale medium. Of neem Jeff Kirschner uit Oakland, Californië, die met Litterati een app bouwde waarmee particulieren precies kunnen aangeven waar zij zwerfafval signaleren. Deze data zijn waardevol voor bedrijven, die er bewuster door kunnen produceren.

Export en import

Wereldwijd is er sprake van een grote export en import van plasticafval. Tot vorig jaar was China hofleverancier in het importeren van plasticafval, maar daar is het land van Xi Jinping inmiddels mee gestopt. Het betekent dat landen minder plastic kunnen exporteren, waardoor zij meer moeten investeren in een binnenlandse recycle-industrie.

Dit zie je momenteel dan ook gebeuren. Het grootste Amerikaanse recyclebedrijf Waste Management investeert bijvoorbeeld 110 miljoen dollar in een betere recycle-infrastructuur. Ook Jeff Bezos steekt met e-commercebedrijf Amazon 10 miljoen dollar in een fonds dat inzet op een betere recycling in steden. Daarnaast zetten overheden in op het terugdringen van de plasticproductie. Zo wordt het vanaf 2021 verboden om plastic wegwerpbestek, rietjes en wattenstaafjes te verkopen in de Europese Unie.

Zakensite Visual Capitalist publiceerde vorige maand een zeer interessante infographic, waarin de import- en exportstromen van plastic afval mooi zijn gevisualiseerd. Plastic mag dan momenteel een hoofdpijndossier zijn voor de mensheid, de recycle-business is een kans voor de markt.

Foto boven: Getty.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!