Improve Digital verkoopt meerderheid

Ondernemersnieuws vandaag: Improve Digital verkoopt meerderheidsbelang, kinderen willen niet opvolgen in familiebedrijf en Erasmus lanceert programma voor studentondernemers.

1. Improve Digital verkoopt meerderheidsbelang

Het Zwitserse beursgenoteerde marketingbedrijf PubliGroupe heeft een belang van 85% genomen in Improve Digital, het realtime bidding platform voor online advertentieruimte (verwachte omzet 2012 16 miljoen euro). Voor welk bedrag de overname is gedaan, is niet bekend gemaakt. Oprichters Janneke Niessen en Joëlle Frijters blijven voorlopig aan om aan de internationalisering van Improve Digital te werken, dat als onafhankelijk bedrijf binnen PubliGroupe zal opereren.

2. Kinderen willen niet opvolgen in familiebedrijf

Onderzoek van Ernst & Young toont ernstige cijfers aan: 90 procent van de Nederlandse kinderen in familiebedrijven ziet opvolging niet zitten. Wereldwijd is dat percentage 75, blijkt uit het onderzoek onder 93.000 jongeren uit 26 landen. Ouders kunnen er wellicht nog een belangrijke rol in spelen, want 85 procent van de jongeren geeft wel aan dat ze de mening van hun ouders over hun toekomstige carrière erg belangrijk te vinden.

3. Meer fusies en overnames

In de eerste drie kwartalen van dit jaar is het aantal fusies en overnames verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Er werd van januari tot september voor 25 miljard aan fusie- en overnamedeals gesloten, vorig jaar was dat nog maar 12 miljard in dezelfde periode. Dat blijkt uit een onderzoek van Mergermarket.

4. Erasmus lanceert programma voor studentondernemers

De Erasmus Universiteit Rotterdam maakt het als eerste Nederlandse universiteit mogelijk voor voltijd studenten om een bedrijf te runnen naast hun studie. De Sagamores Foundation en het Erasmus Centre for Entrepreneurship hebben gisteren een nieuw programma gelanceerd: het Student Excellende Programme (StEEP). Studentondernemers die aan dit programma meedoen, krijgen meer flexibiliteit op het gebied van tentamens en aanwezigheidsplicht, en kunnen extra begeleiding krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van periodiek overleg met een mentor. Om misbruik te voorkomen, kun je alleen een plekje in het programma bemachtigen als je door een strenge selectieprocedure komt. In Zwolle startte vorig jaar al een vergelijkbare pilot - de TopOndernemersRegeling - bij Landstede, Windesheim en Deltion College.

5. Nederland 31e op wereldranglijst ondernemen

De Wereldbank heeft haar jaarlijkse lijst van landen waar je het makkelijkst kunt ondernemen weer uitgebracht. Nederland staat - net als vorig jaar - op plek 31, maar heeft volgens de Wereldbank wel op vier punten verbetering gescoord. Zo is bijvoorbeeld de ‘verklaring van geen bezwaar’ afgeschaft, waardoor je een dag tijd en 91 euro minder kwijt bent aan het starten van een bedrijf. Wereldwijd wordt het overheidsbeleid voor mkb-bedrijven goed verbeterd, concludeert de Wereldbank; in tien jaar tijd zijn er tweeduizend positieve hervormingen doorgevoerd voor deze groep. Singapore, Hong Kong en Nieuw Zeeland vormen dit jaar de top3 van prettigste landen om te ondernemen. 

6. Koopzondagen bepaald door gemeenten

Interessant nieuws voor retailondernemers: het is vrijwel zeker dat vandaag een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemt voor de initiatiefwet van Groenlinks en D66 om gemeenten zelf te laten bepalen wat hun koopzondagbeleid is. Ook PvdA en VVD staan achter het voorstel, lieten ze weten. Nu dienen gemeenten zich nog te houden aan nationale regelgeving die zegt dat er alleen twaalf of meer koopzondagen mogen worden gehouden als een gemeente als toeristentrekpleister kan worden bestempeld. Met de nieuwe wet zullen meer gemeenten koopzondagen gaan houden, wordt verwacht.

7. En dan dit: je product in de Van Dale

Als de naam van je product wordt opgenomen in de Dikke Van Dale, dan heb je toch wel iets goed gedaan. De mannen van het zeven jaar geleden opgerichte Senz mogen zich deze week op de borst kloppen, want hun stormparaplu is vanaf nu officieel onderdeel van de Nederlandse taal.

Tot zover de Sprout update van 24 oktober 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Karin Husslage was hoofdredacteur van Sprout tot april 2015