Bij welke streamingsite verdien je als artiest het snelst een dollar?

Muziek maken is leuk, maar er moet ook brood op de plank komen. Streamingsites zijn er in alle soorten en maten, maar bij wie kunnen makers het beste aankloppen: Daniel Ek, Jay-Z of Tim Cook?

Leuk nieuw onderzoekje van het Amerikaanse zakenblog Visual Capitalist. Ze wilden daar weleens weten hoe vaak je liedje gestreamd moet worden voordat je een dollar hebt verdiend en maakten er een soort vergelijkend warenonderzoek van.

Hoeveel de artiest van iedere dollar zelf opstrijkt, hangt overigens wel af van diens contractuele afspraken met het label. Opereer je echter volledig zelfstandig, dan krijg je alles.

Napster

De onderzoekers vergeleken hierbij de aanbieders Deezer, Spotify, Google Play Music, Amazon Music, Napster (ja, ze zijn weer terug), Apple Music, Tidal en videoplatform Youtube. De beste uitbetaler is – tadaa! – Napster. Werd het platform ooit groot als het door onder meer Metallica gehate piratengigant voor illegale downloads, tegenwoordig is het als onderdeel van Rhapsody – dat nu ook Napster heet – de streamingbusiness ingegaan.

En wat lijkt? Bij de ex-piraten van Napster krijg je na 53 streams al een dollar uitbetaald. Op nummer 2 staat het door rapper Jay-Z grootgemaakte Tidal, dat na tachtig streams een dollar uitbetaalt. Tim Cook’s Apple Music staat op 3 met 136 streams voor een dollar.

Spotify middenmoot

Het welbekende Spotify moet het doen met een plaatsje in de middenmoot. Pas na 229 streams verdien je er een dollar. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het door Daniel Ek gehanteerde freemium-model, waarbij mensen gratis gebruik kunnen maken van het platform, maar wel reclames te horen krijgen. Het is bedoeld om mensen te verleiden een abonnement te nemen, maar zoiets moet natuurlijk wel bekostigd worden.

YouTube betaalt het slechtst per stream. Pas na 1.449 streams verdien je er een dollar. YouTube is dan ook gratis te gebruiken. YouTube Premium, de abonnementsversie, is nog klein, waardoor makers het vooral moeten hebben van advertentie-inkomsten. Je gaat er pas echt lekker verdienen als je viral gaat.

Vergelijk je de meest voordelige aanbieder met de hekkensluiter, dan zijn de verschillen wel opvallend. Om een Amerikaans minimuminkomen van 1.472 dollar te verdienen, heb je bij Napster 77.474 streams nodig. Bij YouTube zijn dit er wel 2.133.333.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl