Recessie, of niet? Zo ontwikkelde de economie zich door de jaren heen

Recessie

Komt er op korte termijn weer een recessie aan? Wij hebben geen glazen bol, maar dat er uiteindelijk een recessie komt is zeker. Deze infographic laat zien hoe het economische patroon zich ontwikkelde sinds 1950.

Het gaat nog steeds heel aardig met de economie. Onze economie groeide in het derde kwartaal van 2019 met 1,9 procent ten opzichte van datzelfde kwartaal een jaar eerder. Goed nieuws, want economisch voortvarende dagen zijn belangrijk voor startups, die erdoor een grotere kans maken op inkomsten en sneller investeringen kunnen doen.

Groei vlakt af

Er is echter reden tot waakzaamheid, want de mondiale groei vlakt al een tijdje af. In buurland Duitsland groeide de economie naar schatting zelfs het minst sinds 2013, om maar wat te noemen. Daarnaast staat de Brexit voor de deur en zetelt er nog steeds een onvoorspelbare clown in het Witte Huis. Werken we toe naar een recessie? Uiteindelijk wel, want dat er uiteindelijk weer een recessie komt is een van de weinige zekerheden van de economische prognoses. Wanneer het zal gebeuren, weet echter niemand.

Zo’n recessie is eigenlijk – ietwat versimpeld – een vicieuze cirkel: er vallen ontslagen, waarna de ontslagen ex-werknemers minder kapitaal hebben en de hand op de knip houden. Hierdoor krijgen bedrijven weer minder inkomsten binnen en moeten zij weer extra mensen laten gaan. Het goede nieuws: zo’n recessie duurt gemiddeld genomen maar 11 maanden, blijkt uit een Amerikaanse studie naar alle recessies sinds 1950.

Infographic

Of we in 2020 dus een recessie krijgen? Niemand die het weet, maar als je naar onderstaande infographic kijkt van zakenwebsite Visual Capitalist kijkt, moet je toch concluderen dat het er binnenkort weer eens tijd voor zal zijn. Wanneer dat ook precies mag zijn, deze infographic geeft je alvast een mooi beeld van de perioden van economische bloei en stagnatie sinds 1950. Hij is gericht op de Amerikaanse situatie, maar de Verenigde Staten zijn voor Nederland economisch gezien een gidsland.

recessie

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl