Winkelmand

Geen producten in je winkelwagen.

Van boon tot zwart goud: zo ziet het productieproces van koffie eruit

Koffiebonen maken een complete wereldreis voordat ze vermaald en met water vermengd in je koffiekopje belanden. De branche die achter het zwarte goud schuilgaat, bevat vijf belangrijke bedrijfstakken. 

Terwijl wij bij Sprout vanaf onze thuis-HQ’s nog eens een kopje koffie inschenken, valt de blik op onderstaande infographic van Visual Capitalist. De koffiesector wordt hierin met al zijn schakels weergegeven. In bedrijfseconomisch jargon zou je zoiets de bedrijfskolom noemen.

De koffiekolom

In de koffiebranche bevat deze bedrijfskolom grofweg vijf stappen. De eerste is het laten groeien van de koffiebessen, waarin de bonen zich bevinden. Maar liefst een kwart van dit werk wordt uitgevoerd in Brazilië. Vervolgens worden de bonen geëxporteerd naar veelal West-Europa, waar men de bonen brandt. Spekkoper van deze tak in de bedrijfskolom is het land Switzerland, waar in 2018 voor maar liefst 2,5 miljard dollar aan bonen werd gebrand.

Is dit klaar en zijn de gebrande bonen mooi verdeeld over de pakjes, dan volgt het distributieproces. De bonen worden nu van de branders naar de koffiebedrijven getransporteerd. Nestlé en het oer-Hollandse Douwe Egberts zijn in deze fase de grootste afnemers.

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

De laatste fase? De gang naar de retail! De grootste afnemers van koffie zijn de landen de VS en Brazilië. Opvallend: het laatstgenoemde land is tevens het land waar de meeste koffie vandaan komt. De cirkel is rond!

koffie