3D printen als businessmodel

3D printen spreekt tot de verbeelding. Ook van Nederlandse ondernemers, die ermee aan de slag gaan en er business van maken. Shapeways kennen we, maar wat zijn de andere veelbelovende startups in 3D printen? We presenteren er acht.

 

Shapeways, het platform waar iedereen eigen ontwerpen of die van anderen in 3D kan laten printen, behoeft geen introductie meer. De Philips-spin-off haalt nog meer geld op dan de vorige oranje hype Layar, heeft zijn hoofdkantoor verplaatst naar New York en Sprout schreef in april nog, hoe hard het daar gaat. 

3D: revolutie

3D printen bestaat al 25 jaar, maar was lang voorbehouden aan grote bedrijven, die het inzetten voor het maken van prototypes. Inmiddels wordt geprint in steeds grotere oplagen en ontsluiten partijen als Shapeways de magie van voorwerpen uit de printer voor consumenten. De printers zijn ook in hoog tempo doorontwikkeld, en goedkoper en veelzijdiger geworden.

Wij moesten het even nazoeken, maar het is de revolutie waar Karl Marx al voor pleitte: de productiemiddelen zijn weer terug in de handen van de gewone man, in plaats van het grootkapitaal, waar de Verelendung ooit mee begon. Elke consument is dankzij de nieuwe industriële revolutie voortaan een Maker, schreef ook Chris Andersson in zijn onlangs vertaalde boek Makers.

Dit is duidelijk: de technologie biedt zo veel nieuwe mogelijkheden, dat de businessmodellen voor het oprapen lijken te liggen.

Sprout vond een paar fraaie voorbeelden van eigen bodem:

 

Leapfrog

Philips brandt zijn vingers er niet meer aan maar ASML is onverslaanbaar: waarom zou er in Nederland geen plek zijn voor een nieuwe hightech hardwarefabrikant? 3D printen biedt die kans. De jongens van Leapfrog zetten er in elk geval vol op in, met printers voor thuis en voor professioneel gebruik. Martijn Otten en Maarten Logtenberg lanceerden ze vorig jaar mei, en nog voor het jaar om was hadden ze 1000 Leapfrogs verkocht.  

Ultimaker

Fantastisch, nóg een kakelverse hardwarefabrikant van Vaderlandse bodem: Ultimaker, opgericht door Eric de Bruijn, Martijn Elserman en Siert Wijnia. Hun Ultimaker is in november door 3D-printblad Make: uitgeroepen tot snelste, nauwkeurigste en beste open hardware printer ter wereld. Vanaf mei 2011 is het printwonder niet aan te slepen. Ultimaker levert ze als bouwpakket of kant en klaar, vanaf 1194 euro.

3D Hubs

3D Hubs past helemaal bij deze tijd van peer to peer, collaborative consumption en shared/circular economy: het knoopt een netwerk aan elkaar van mensen en bedrijven die een 3D printer hebben staan. In april lanceerden Bram de Zwart en Brian Garret hun printweb, met in verschillende steden 'printhubs'. Deelnemers bepalen zelf hun prijs en hoe ze leveren. Een fee van 15 procent is voor 3D Hubs. Overigens zijn de ondernemers erachter afkomstig van Freedom Of Creation, de vermaarde Amsterdamse pionier in 3D printen voor de designwereld.

Ucreate3D

Je eigen unieke iPhone-hoesje laten printen? Ja, dat is vaker gedaan. Maar als het bedrijf erachter is opgezet door twee Nederlanders, van wie de één (Vincent van de Poll) vanuit San Francisco werkt en de ander (Koen Munneke) vanuit Hongkong, wordt het weer leuk. Bovendien heeft Ucreate3D een aardige usp: het print niet alleen voor iPhone, maar ook voor Samsung- en  BlackBerry- smartphones en tablets. Wij gaan alvast zeuren om een hoesje voor oma's Nokia 6210.

3dSVP

Clicks en bricks in de 3D-wereld: 3dSVP is niet alleen een Shapeways-achtig online platform voor 3D ontwerpen, het opende in januari ook de eerste 3D printshop van Nederland, in Haarlem. Dat doet denken aan de copiërette of de fotoprinters die in het begin van de digitale fotografie overal in winkels opdoken. Ook Hanneke van Pampus en Norman van Beek kiezen voor een hoekje in een bestaande winkel, en printen kunststof, maar ook sieraden in zilver RVS en goud. En verhip, is dat geen Leapfrog?

Doodle3d

Iedereen kan typen en kiekjes maken. Maar voordat we massaal met eigen 3D-ontwerpen naar de printer hollen, zullen we toch wat designgereedschap moeten krijgen aangereikt. Rick Companje en Nico van Dijk maken dat simpel met Doodle3D, een appje waarmee je schetsjes in 3D tot werkelijkheid kan laten komen. Als je snel bent, kun je nog in ze investeren via Kickstarter.  (Disclaimer: wij hebben zojuist 5 dollar gestort en we hoeven geen t-shirt).

Twikit

Een andere manier om doe-het-zelfdesign populair te maken heeft het Belgische Twikit bedacht: laat iedereen lekker fröbelen met bestaande ontwerpen. Georges Lieben, Gijs Hoppenbouwers en Martijn Joris begonnen met trofeeën en plastic bloemen, maar er zal ongetwijfeld meer volgen om lekker mee aan het 3D-kleien te gaan.

SkinPrint

Skinprint baarde veel opzien tijdens de Philips Innovation Awards: in 3D huid printen voor patiënten met brandwonden. Die leveren eigen celmateriaal aan, dat na vermeerdering vanuit de 3D bioprinter kan worden geprint tot een lapje vervangende huid. Met dit businessidee won een groep Leidse studenten deze week de Digital Award. Maar nu moeten ze echt aan de slag: de techniek achter SkinPrint moet nog worden ontwikkeld en goedgekeurd door medische toezichthouders. een jaar of vijf zal dat duren, schatten Ingmar van Hengel en de zijnen. 

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!