5 manieren waarop smart speakers je kantoor komen disrupten

voice-assistent

We kennen smart speakers vooral vanuit de huiselijke sferen: boodschappen bestellen via Alexa, muziek luisteren vanaf je Sonos en tijdens een borrel feiten checken bij Siri of via ‘OK Google’. Deze slimme speakers kunnen voor je kantoor nog veel meer betekenen: 5 manieren waarop smart speakers je kantoor komen disrupten.

1. Presentatie opstarten

Het eeuwige probleem: je wilt een presentatie opstarten maar de techniek werkt niet mee. Dankzij de smart speaker zal dit een probleem van vroeger worden. De speaker kan namelijk via een voice command als ‘Let’s start the meeting!’ alles voor je klaar zetten én bijvoorbeeld slides verder gaan.

En met slimme AI zou het zelfs kunnen dat je in je agenda hebt staan dat je een presentatie geeft in meeting-room 1.02 en je digitale assistent het daar al helemaal voor je heeft klaargezet.

2. Notulen maken

Van zakenvrouw Elske Doets leerden we al dat vergaderen niet altijd de oplossing is. Maar, als het dan toch even nodig is dan liever zo efficiënt mogelijk.

Wat dat betreft is Sharp (na de samengang met Foxconn weer actief in de markt) met iets leuks bezig, namelijk een Meeting Summarizer. Deze legt alle delen van je meeting vast en maakt hier een lijst met actionable punten van. Jammer voor de notulisten van deze wereld, goed voor onze efficiëntie!


De digitale assistent van Sharp

3. Een omgeving die aanvoelt wat je nodig hebt

Heb je een skype-call in je agenda staan? Dan wordt automatisch Skype gestart. Temperatuur aanpassen? Done! Dankzij de digitale assistent heb je een omgeving die aanvoelt wat je nodig hebt en daarin kan voorzien. Een van de mooiste features daarin is het opzoeken van documenten en deze meteen openen.

Klinkt misschien als een futiele functie, maar uit onderzoek is gebleken dat de kenniswerkers van nu zo’n 15 tot 30 procent van hun tijd bezig zijn met het zoeken van documenten. Tel uit je winst. 

4. Vraag & antwoord

Heb je een bedrijf die met voorraden en orders werkt? Dan heb je wellicht, dankzij ons bookazine Hack, al door dat data je business vooruit kan helpen. Maar in de praktijk blijkt deze data filteren, sorteren en de relevante verbanden leggen niet altijd even makkelijk.

Ook hier kan een smart speaker je helpen. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon hardop in je kantoor de vraag stellen hoeveel producten er in een bepaalde locatie op een bepaalde dag verkocht waren en wat voor weer het die dag was. 

google home
Googles voice-assisent 

5. Kantoorbenodigdheden inkopen 

Zul je altijd zien: net op de drukste momenten is er geen voorraad van het product wat je nodig hebt. Tijdens een deadline is het papier op, nét voor een belangrijke meeting is er geen pen te vinden of noem het maar… Stom, want je had je een paar dagen van te voren al bedacht dat er nieuw ingekocht moest worden.

In een smart office kun je dit gelijk hardop melden en gaat je digitale assistent er mee aan de slag. En geef toe: dat is ook wel een veel fijnere manier om dit soort problemen op te lossen, toch?

Eigen systemen

Op dit moment werken de speakers voornamelijk met hun eigen systemen en spelen ze niet zo goed met anderen. Cortana met Microsoft, Bixby met Samsung, Siri met Apple, en Google Assistant met, je raad het al, Google. Al deze slimme systemen (van verschillende merken) zullen dus vakkundig met elkaar geïntegreerd moeten worden en dat is precies waar partijen als Lenovo en Sharp op in zetten.

We kunnen dus verwachten dat er grote stappen gezet worden op het gebied van integratie van slimme producten: Internet of Things & AI in perfecte synergie. 

Carlien ontwerpt, creëert, adviseert, schrijft, doceert en is goed met digitale media. Ze is oprichter van CVopmaken.nl - waarmee iedereen aan een perfect CV geholpen wordt, schrijft voor o.a. Frankwatching en geeft les in Digitale Media op de Hogeschool Utrecht.