7 wereldproducten uit Nederland

TomTom en ASML breken niet als enigen internationaal potten. Check deze voorbeelden van Nederlands succes over de grens.

1. Koppert Biological Systems

De beestjes van Koppert Biological Systems worden wereldwijd ingezet voor gewasbescherming en natuurlijke bestuiving. Het bedrijf, dat in 1967 is ontstaan uit een idee van komkommerteler Jan Koppert, startte al in 1975 met export, maar pas midden jaren ’90 nam dat een grote vlucht. “Toen zijn we proactief over de grens gaan kijken”, vertelde Henri Oosthoek, director marketing en sales, eerder aan onze collega's van MT. Inmiddels is Koppert Biological Systems met 750 werknemers actief in ruim tachtig landen, heeft het bedrijf wereldwijd meer dan twintig dochtervestigingen en draait het een jaaromzet van 100 miljoen euro. Zo’n 80 procent van deze omzet komt uit het buitenland.

Lees hoe Koppert Biological Systems een miljoen hommels per jaar produceert.

2. Geesa

De badkameraccessoires van Geesa uit Amersfoort zijn te vinden in ’s werelds bekendste hotels en grootste cruiseschepen. Het bedrijf levert aan meer dan 65 landen, met name aan de tussenhandel. Logeert u een nachtje in het Crowne Plaze of Ritz Carlton in Bahrein? Het wc-papier hangt aan een Geesa-product. Verblijft u in het Holiday Inn te Nairobi? De zeep ligt op een Nederlands zeepbakje. Ook twee van de grootste cruiseschepen ter wereld, de Queen Mary II en de Ultra Voyager, zijn uitgerust met Geesa-producten. Het zeepbakje uit 1930 is, uiteraard in een iets vernieuwde versie, anno 2011 nog steeds een van de succesvolste producten.

Lees waarom design een topprioriteit is voor Geesa.

3. Lely Industries

De Astronaut, een melkrobot van Lely Industries, kost ruim een ton. Toch werden er wereldwijd tot nu toe 12.500 van verkocht. Lely moest de eerste jaren de markt klaar maken voor deze innovatie. In 1997 waren er nog maar 100 Astronauten in bedrijf. De laatste jaren gaat het echter snel: in 2010 werd de 10.000ste Astronaut geïnstalleerd, en recent kon Lely bekend maken dat het 12.500 exemplaren heeft verkocht. Mede daardoor zet Lely nu 403 miljoen euro per jaar om. De Astronaut wordt verkocht in dertig van de zestig landen waar Lely actief is. Vooral in Duitsland is de machine populair, maar ook in Australië en Amerika vindt hij gretig aftrek. Dit jaar is Turkije aan de beurt.

Lees hoe Lely Industries succesvol is met een lokale benadering.

4. Royal Eijsbouts

De kerkklok van Royal Eijsbouts klonk tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen en binnenkort hangt er ook een in de Parijse Notre Dame. Eijsbouts tekent voor twee op de drie publieke uurwerken in Nederland. Zo zijn alle vooraf in de treinstations gebouwde NS-klokken afkomstig uit Asten, waaronder de klok in het pand van Amsterdam Centraal. Door de jaren heen werd het assortiment van Eijsbouts uitgebreid met luidklokken en carillions. In Nederland wordt vooral omzet gedraaid met onderhoud; 95 procent van de nieuwe klokken gaat over de grens. Zo maakte Eijsbouts in 2006 de grootste klok ooit, à 36 ton, die nu aan de voet van de berg Fuji hangt.

Lees hoe Eijsbouts de klokkenmaker van de Notre Dame werd.

5. Guerilla Games

De Killzone-franchise, een van de succesvolste series computerspellen ooit, werd ontwikkeld door het Amsterdamse Guerrilla Games. De eerste Killzone ging meer dan een miljoen keer over de toonbank, waarna Guerrilla Games als 100% dochter werd overgenomen door Sony. Het Japanse bedrijf biedt ondersteuning op het gebied van marketing en communicatie, verder bemoeit Sony zich niet echt met Killzone. Van het tweede deel van de serie, dat in 2009 verscheen en een hoger budget kende dan de film Zwartboek, gingen wereldwijd meer dan drie miljoen exemplaren over de toonbank. Het derde deel verscheen vorig jaar. Killzone wordt inmiddels verkocht in ruim 100 landen, en in 20 talen.

Lees hoe Tram 5 in het spel Killzone terecht kwam.

6. Berg Toys

De skelters van Berg Toys zijn verkrijgbaar in meer dan 40 landen. Oprichter Henk van den Berg is vijftien jaar oud als hij zijn eerste skelter in elkaar knutselt. Op zijn 22e staat hij voor de keuze: een baan zoeken of skelters blijven maken. Hij besluit zichzelf een jaar de kans te geven het bedrijf uit te bouwen – Berg Toys is een feit. Al tijdens zijn studie, in 1988, sluit hij een eerste dealercontract, in 1997 opent Berg Toys een productiefaciliteit in Wekerom en gaat het bedrijf zich richten op dealers en export. Van den Berg is dan 27 jaar oud – en klaar om de wereld te veroveren. Van de 40.000 skelters die Berg Toys jaarlijks verkoopt, krijgen de meeste een Duitse eigenaar, terwijl zo’n 15 tot 20 procent van de omzet (25 miljoen euro in 2009) uit Nederland komt.

Lees over de speelbeleving waar Berg Toys op inspeelt.

7. Bison Kit

Bison Kit en de andere lijm-, montage- en afdichtproducten van Bison International gaan vanuit Goes de hele wereld gaan. Voor de bouw van de Burj Khalifa in Dubai, met zijn 818 meter nu het hoogste gebouw ter wereld, werden bijvoorbeeld 50.000 kokers van de montagelijm gebruikt. Bison International, sinds 1996 onderdeel van de Bolton Group, is actief in 65 landen. Het bedrijf heeft verkoopkantoren in Spanje, België, Italië en Frankrijk, een kantoor in het Midden-Oosten staat op de planning.

Lees hoe Bison International strijdt tegen piraterij.