Alle 100 innovatief

De adviseurs van Syntens en het Octrooicentrum Nederland hebben hun MKB Innovatie Top 100 deze week uitgebracht. Dat is altijd smullen, maar bij editie 2012 gebeurt dat wel letterlijk: winnaar Ojah scoort namelijk met Beeter, een vleesvervanger.

De jury beoordeelde de innovaties die MKB-bedrijven uit het hele land voordroegen onder meer op basis van originaliteit, impact op de samenleving en de omzetpotentie die de vindingen hebben. Ook de mate van bescherming via octrooien of het merkenrecht telde mee bij het oordeel. De vleesvervanger van Ojah scoorde het hoogst. Beeter is - op papier, wij hebben het nog niet geproefd - een wonder: op dezelfde manier klaar te maken als vlees, maar het bevat als enige ingrediënten meel en water. Daardoor is het ook duurzamer dan groenteburgers of kip. En het smaakt ook nog eens behoorlijk goed, volgens onze collega's bij Sync, die al eerder schreven over het niet-vlees.

Mooi, we hebben naast Kees, de kaas die geen kaas is dus ook Beeter, vlees dat geen vlees is. Wat zijn de andere innovatieve toppers onder het MKB volgens Syntens? Hier is de complete lijst te vinden, wij pikken de krenten uit de pap in een kort overzicht.

 

Foutloze software

Verum Software geeft met zijn ASD:Suite engineers de mogelijkheid complexe software foutvrij te ontwerpen en bouwen in korter tijdsbestek dan met conventionele ontwikkeltools. Het resultaat is betrouwbare software die je sneller en goedkoper bouwt. Te mooi om waar te zijn? ASML gaf deze week nog toe, dat het wondermiddel van Verum echt werkt.

Kwaliteitstest

YourNsure van nSure is een kwaliteitstest op maat, waarmee telers en hun afnemers betere controle krijgt over de kwaliteit van hun groente en fruit. Dat kan gaan om vorsttolerantie bij boomzaailingen, bloeizekerheid bij bloemen en rijping bij fruit. YourNsure is breed toepasbaar en voor elk levend product en bijna elke kwaliteitseigenschap kan een specifieke test worden ontwikkeld.

Schrijversplatform

Bij TenPages.com plaatst een aspirant-schrijver 10 pagina's van zijn manuscript en de lezer kan aangeven of hij het goed vindt door een of meer aandelen van vijf euro aan te schaffen. Verkoopt de schrijver 2000 aandelen in zijn manuscript? Dan wordt het boek gepubliceerd door een van de partneruitgeverijen van TenPages en verkocht via de boekhandel.

Auto huren bij de buren

Mensen die hun eigen auto willen verhuren worden verbonden met mensen die een auto willen huren via SnappCar. Verhuurders bepalen zelf de prijs per dag, de beschikbaarheid en wie er in de auto mag rijden. De auto is volledig verzekerd en huurders worden gecontroleerd op identiteit en rijgedrag.

Overstromingsalarm

Het riool kan vooral in de stad bij harde of lange regenbuien overstorten op oppervlaktewater, zoals rivieren en stadsvijvers. Daardoor ontstaat vervuiling en zuurstofgebrek, wat funest is voor de flora en fauna in het water. I-Real heeft daar met H2gO een  meet- en besturingsysteem voor ontwikkeld, dat zo;n overstroming voorkomt.

Warmtewisselaar

De kunststof warmtewisselaars van HeatMatrix halen energie uit stoomketels, afvalverbranders en kolencentrales. De warmtewisselaars zijn 3x compacter dan bestaande wisselaars, corrosieresistent, 10x lichter, 100% tegenstrooms en modulair, waardoor ze eenvoudig opschaalbaar zijn en veel ongevoeliger voor vervuiling dan metalen wisselaars.

Slimme thermostaat

De gewoon-slimme thermostaat werkt met een tijdprogramma en een temperatuursmeting. De slimme thermostaat van I.C.Y stuurt de ketel aan met behulp van een bewegings- en lichtsensor. Daarmee wordt voorkomen dat er verwarmd wordt terwijl dit niet nodig is, wat een besparing tot 35% kan opleveren. De thermostaat is op afstand te bedienen (zelfs vanuit het buitenland) en is daarmee niet alleen voor consumenten, maar ook voor de recreatiebranche zeer aantrekkelijk.

Mobiel hotel

Wat de Dixi is voor de festivalganger met een volle blaas, is het Flexotel zodra hij wil overnachten: een tijdelijke en mobiele plek die de primaire levensbehoeften vervult. De tijdelijke hotelkamer is inklapbaar en kan op locatie in 15 minuten staan, compleet ingericht met bed tafel stoel en kast. De flexotelunits vinden gretig aftrek bij de grotere sport- en muziekevenementen.

MKB-beurs

NPEX is een online effectenbeurs waar MKB-bedrijven en beleggers kunnen handelen in aandelen. Bedrijven kunnen via een NPEX-notering laagdrempelig kapitaal aantrekken, beleggers kunnen rechtstreeks investeren in bedrijven. Het is ook mogelijk om te handelen binnen een besloten kring, en dat maakt NPEX bijzonder interessant voor familiebedrijven en werknemersaandelen.

Mobiele thuiswerkers

Roamler heeft zijn app al bij meer dan 5000 smartphonegebruikers draaiend. Zij verzamelen voor bedrijven en merken marktinformatie: hoe liggen de producten in het schap? Zijn ze goed verkrijgbaar? In ruil voor punten en cash gebruikt een bedrijf via Roamler dus de ctrwod als mystery shopper.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!