Concurrentie voor Android en Windows Phone

Ondernemersnieuws vandaag: Android krijgt een concurrent, Bob Ultee bespot, Reinout Oerlemans gedaagd door Rus.

1. Android en Windows Phone krijgen een concurrent

In december komen de Chinese smartphonefabrikant ZTE en het Amerikaanse Mozilla, bekend van browser Firefox, met een eigen mobiel besturingssysteem op de markt. Dat heeft ZTE bekend gemaakt. De Chinezen zeggen minder afhankelijk van Android te willen zijn, want nu draaien al hun smartphones op dit systeem. Ook is er angst voor rechtszaken, omdat andere fabrikanten van Android-toestellen door Apple gedaagd zijn. Is de hele actie echter geen weggegooid geld? Pierre Ferragu, analist bij Sanford C. Bernstein, zei Bloomberg de strategie van ZTE 'zeer onrealistisch' te vinden. Hij spreekt van een 'winner takes all'-wereld, de appontwikkelaars zouden al gekozen hebben voor de bestaande besturingssystemen. 

2. Ondernemers willen compensatie voor btw

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland Nederland willen dat de politieke partijen zich aan de belofte houden om in etappes de btw-verhoging te compenseren. Die belofte was vastgelegd in het Kunduz-akkoord tussen VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks. De verhoging van het hoge btw-tarief, van 19 naar 21 procent, gaat op 1 oktober in. Diederik Samsom van de PvdA zei eerder op dinsdag de verhoging van de omzetbelasting niet terug te willen draaien. Hij wil wel compensatie regelen tijdens de komende kabinetsformatie 'om gewone gezinnen te ontzien'.

3. Google krijgt concurrentie van Russische zoekmachine

De Russische zoekmachine Yandex gaat zijn zoekdiensten in Europese landen aanbieden. In Turkije doet het momenteel al een test en op de Duitse onlinemarketingbeurs Dmexco was Yandex prominent aanwezig. In gesprek met Focus Magazine zegt cto Ilya Segalovich dat het bedrijf de stap naar Duitsland nu onderzoekt. Het spreekt daarvoor met netwerkoperators en uitgevers. Het beursgenoteerde Yandex heeft een juridische hoofdzetel in Den Haag. In het tweede kwartaal van 2012 boekte het een omzet van 207 miljoen dollar (+vijftig procent) en een nettowinst van zestig miljoen. In zijn thuismarkt heeft het een marktaandeel van liefst zestig procent.

4. Antea-topman bespot Bob Ultee

Dik twee maanden nadat zeepjesketen Sabon uit zijn handen is geglipt, bespot Antea Participaties-directeur Robert de Boeck de 'arme' Bob Ultee nog maar eens even. "Een klein Rotterdams mannetje van 33 jaar met grote ambities en dito ego. Ik kan een boek schrijven over Bob, maar ik volsta voorlopig met een paar uitspraken van de kleine zeepprins. 'SNS is een Sesamstraatbank', 'Het zijn allemaal ezels bij SNS, alleen weten ze zelf nog niet dat ze samen een kinderboerderij vormen.' Om even het geheugen op te frissen: Sabon, de keten die onder Bob Ultees bedrijf Brandfunding viel, ging in juli failliet. Oorzaak: een mislukte overname van Apple-reseller iCentre, waar Antea de eigenaar van is. Als de overname niet door zou gaan, zou Ultee een bedrag van 17,5 miljoen euro betalen aan Antea. Ultee acht SNS Bank voor de mislukking aansprakelijk en zou een rechtszaak voorbereiden. De Boeck kan in ieder geval nog naar het geld fluiten: "Ja, Bob heeft inmiddels 17 euro 50 betaald. Humor kun je de man niet ontzeggen." Geld heeft Antea echter nog genoeg: de Haagse investeringsgroep, die kapitaal beheert van vermogende zakenmensen, zegt woensdag in het FD dat het in een jaar tijd vijf nieuwe belangen in het mkb verworven, voor 9 miljoen euro.

5. 222 miljoen dollar voor Mobli en Square, dankzij DiCaprio en Starbucks

Zou Carice van Houten over voldoende kapitaal voor investeringen beschikken? Of Paul Verhoeven, of Jan de Bont misschien? In de VS is het heel gewoon dat bepalende personen in de entertainmentscene geld in een startup steken. We schreven al eerder over Ashton Kutcher, Lady Gaga en Jessica Alba. De volgende die zich bij de rij aansluiten, zijn Leonardo DiCaprio en sportsterren Lance Armstrong en Serena Williams. Dankzij hen wist foto- en video-sharingplatform Mobli 22 miljoen dollar te vergaren. Dat lijkt voor ons in Nederland niet makkelijk weggelegd, tenzij we onze voetbalsterren zover krijgen. Als je toch de gang naar een traditionele venture capitalist vermijden wil, kun je echter nog aankloppen bij de grote corporates. Kijk naar Square. Dat wist deze week mede dankzij Starbucks 200 miljoen dollar op te halen.

6. Vimeo geeft filmmakers eigen marktplaats

Het waren geen vette jaren voor de cultuurondernemers de afgelopen tijd, met de terugloop van subsidies. Maar mogelijk opent videoplatform Vimeo in ieder geval nieuwe mogelijkheden voor de filmmakers onder ons. Woensdag maakte de concurrent van YouTube bekend dat het gebruikers de optie biedt om een zogenaamde Tip Jar toe te voegen aan hun video's. Als een bezoeker een video erg waardeert, kan het die via PayPal een 'fooi' geven tussen de 99 dollarcent en 500 dollar.

7. Patenttrol van KaZaA-oprichter slaat weer om zich heen

Patentrollen verschijnen steeds meer in het nieuws. Allemaal met dubieuze dank aan het feit dat je wel erg makkelijk aan software-octrooien kan komen. Patenttrollen staan bekend als profiteurs, vandaar dat ondernemer Marc van Oldenborgh 'not amused' was dat hij na berichtgeving op Sprout.nl door andere media zo wordt genoemd. "Niet gunstig voor mijn rechtszaak." Maar wist je ook dat 'heldennamen' als KaZaA met een patenttrol verbonden zijn? Trol 'PersonalWeb' van Kazaa-oprichter Kevin Bermeister, klaagt Apple, IBM, Microsoft, Facebook, Rackspace en Yahoo aan wegens inbreuk op patenten voor het 'online verwerken van data'. Vorig jaar december viel PersonalWeb ook al Google, YouTube, Amazon, EMC, VMWare, Dropbox, NetApp, NEC en Caringo aan met dezelfde patenten.

8. En dan dit: Rus claimt geld van Oerlemans

Eyeworks-oprichter Reinout Oerlemans verkeerde in zwaar weer toen zijn intensive care-programma in opspraak kwam. Nu heeft hij te maken met een Russische storm in een glas water. Tenminste, dat zegt zijn woordvoerder. Want waar gaat het om? Tijdens de opnames van de film Nova Zembla brak de mast af van een Russisch fregat dat in de film figureerde. Kapitein Vladimir Martus wil nu die schade vergoed hebben en daagt producent Eyeworks voor de rechter. Martus becijferde de schade op ongeveer 33.000 euro, maar de taxateurs van Eyeworks kwamen niet verder dan 8000 euro. "De eigenaar probeert nu via verzekeringsfraude en malafide praktijken een slaatje te slaan uit de ontstane situatie. De claim van het bedrijf is gebaseerd op erg dubieuze Russische contracten, plotseling opduikende vervalste documenten en nagemaakte handtekeningen. Het mag duidelijk zijn dat Eyeworks daar niet aan meewerkt."

Tot zover de Sprout update van 20 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.