Facebook koopt WhatsApp; De Mol uit Endemol

Ondernemersnieuws vandaag: Facebook betaalt 19 miljard voor WhatsApp, Polarewinkel wil crowdfunden en meer vrouwen gaan ondernemen.

1. Facebook koopt WhatsApp

Op weg naar werelddominantie heeft Facebook na Instagram ook maar Whatsapp opgekocht. Voor een spectaculair bedrag: 19 miljard dollar in aandelen en cash. Dat maakt de oprichters Brian Acton en Jan Koum, multimiljardairs: samen bezaten ze nog steeds een belang van 65 procent van de sms-killer. Onder de 450 miljoen gebruikers van Whatsapp zitten nogal wat jonge mensen die Facebook mijden, de zogenoemde Facebook Nevers. Die heeft Mark Zuckerberg nu dus ook in zijn netje gevangen.

2. John de Mol uit Endemol

De Amerikaanse investeerder Apollo grijpt de macht bij Endemol. Na een akkoord met de schuldeisers verwerft het een meerderheidsbelang in Endemol, meldt het FD. Het belang van 25 procent in Endemol van Dasym, waarin oprichter John de Mol een deel van zijn vermogen heeft belegd, wordt waarschijnlijk verkocht aan Apollo. Endemol kwam in 2007 voor in totaal 3,6 miljard euro in handen van De Mol/Dasym (toen nog Cyrte), het Italiaanse tv-bedrijf Media­set en Goldman Sachs. Endemol werd uiteindelijk een speelbal van schuldeisers. Apollo kocht in 2011 de schulden op en wist zo een sleutelpositie te verwerven bij de tv-producent.

3. Polare crowdfunding

Polare doet zijn winkels in de ramsj, en in filiaal Rotterdam hebben medewerkers bedacht dat crowdfunding een mooie manier is om zelfstandig verder te gaan. Suzanne Hammecher, Jan Lutjeboer, Marjan Schoonderwoerd, Leo van de Wetering en Eelco Zuidervaart willen een coöperatie oprichten waarbij leden een aandeel in de boekwinkel kunnen krijgen. Zij denken tussen de 250.000 en 500.000 euro van publiek op te kunnen halen en beloven Donner zijn oude naam weer terug te geven.

4. Boxershorts.nl koopt boxers.nl

Een iets bescheidenere overname: Stijn Kruijssen, ooit opgenomen in Sprouts 25 onder de 25, breidt zijn online kledinghandel FashCom uit met de overname van de webshops boxershorts.nl en thebagstore.nl. Daarmee heeft hij nu in totaal vijf webshops: de e-tailer was al actief met boxers.nl, sokken.nl en zwembroeken.nl en affailiatesites als jurkjes.nl. FashCom, in 2011 apart gezet van affiliatebedrijf Four People,  verwacht dat de komende jaren meer shops worden toegevoegd aan het portfolio, waarbij zowel eigen lanceringen als overnames tot de mogelijkheden behoren. Het bedrijf investeerde de afgelopen jaren al in generieke domeinnamen als schoenen.nl, cadeaus.nl en spijkerbroeken.nl.

5. Meer vrouwen en allochtonen ondernemen

Het aandeel vrouwelijke en etnische ondernemers in Nederland groeit, zo blijkt uit de Monitor vrouwelijk en etnisch ondernemerschap van bureau Panteia. Tussen 2007 en 2012 groeide het aandeel vrouwelijke ondernemers van 31,3 procent van alle ondernemers in 2007 tot 32,2 procent in 2012. Het aandeel etnische ondernemers steeg in dezelfde periode van 14 procent tot 16,1 procent. Zowel vrouwen als allochtonen zijn vaak actief in de zakelijke dienstverlening, maar hun bedrijven zijn kleiner dan die van mannen en autochtonen. Vooral vrouwelijke ondernemers genereren minder omzet dan hun mannelijke collega’s.

6. Zakelijk overstappen makkelijker

Het wordt voor ondernemers eenvoudiger om van hun internet- of mobiele telefoonabonnement af te komen. Momenteel wordt na afloop van hun contractsperiode hun contract stilzwijgend met een jaar verlengd en is het niet maandelijks opzegbaar, zoals bij de particulier. De Tweede Kamer heeft een motie van de VVD aangenomen om dit onderscheid, dat wordt gemaakt in de Telecomwet, te schrappen.

7. En dan dit: spionagevrij bellen

Dit lijkt wel een telecomupdate maar wij vinden hem aardig: KPN komt met een telefoon- en video-app waar gegarandeerd Obama of Nederlandse speurneuzen niet meeluisteren. Voor het spionagevrij verkeer werkt het samen met het Amerikaanse encryptiebedrijf Silent Circle. KPN zegt de eerste telecomaanbieder ter wereld te zijn die de app van Silent Circle gaat doorverkopen. Silent Circle komt binnenkort ook met een eigen smartphone, de Blackphone.

Tot zover de Sprout update van donderdag 20 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.