Innovatie neemt toe, KvK waarschuwt voor fraudeurs

Ondernemersnieuws vandaag: Innovatie neemt toe, slecht nieuws voor Android en TomTom, en KvK waarschuwt voor nepfacturen.

1. Innovatie neemt toe bij ondernemers

 

Na een scherpe daling van het aandeel innovatieve bedrijven in het Nederlandse MKB in 2011, is er in 2012 sprake van een flinke toename. Onderzoeksbureau Panteia uit Zoetermeer meet al ruim 10 jaar de innovativiteit in het MKB. Het aandeel innovatieve bedrijven ligt in 2012 op het hoogste niveau in de afgelopen vijf jaar, maar is nog altijd lager dan in de periode daarvoor.
In het onderzoek is gekeken naar het aantal bedrijven dat in de afgelopen drie jaar product- en/of procesinnovaties hebben doorgevoerd. Anno 2012 zijn MKB-bedrijven in de industrie, groothandel en communicatie het meest innovatief. Binnen de industrie zijn de voedings- en genotmiddelenindustrie en de chemische, rubber- en kunststofindustrie traditiegetrouw koplopers. In de bouw en de transportsector is de innovativiteit naar verhouding het laagst.

 

2. ‘Leidinggevende vergalt werkplezier’

Jij bent de boeman op kantoor± Het is vaak het gedrag van leidinggevenden dat het werkplezier van werknemers belemmert. Roddelende collega’s, liefdesrelaties op de werkvloer en collega’s die zich ten onrechte ziekmelden hebben daarentegen maar weinig effect. Het gedrag van leidinggevenden is ondermaats, zo blijkt donderdag uit een onderzoek van Intomart GfK in opdracht van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton.
Leidinggevenden zouden geen goed gevoel hebben voor wat werknemers belangrijk vinden en onvoldoende blijk van waardering geven bij goed functioneren. Bovendien geven ze zelf niet altijd het goede voorbeeld.

 

3. Android krijgt het zwaar in 2013

"In 2013 zullen mensen meer moeite hebben de veiligheid van hun gegevens op hun verschillende apparaten te waarborgen", zegtRaimund Genes, CTO van Trend Micro.  Zijn bedrijf schetst de tien grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven en de consument voor 2013. "De verschillende platformen, besturingssystemen en beveiligingsmodellen zullen het voor de gebruiker moeilijker dan ooit maken om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit."

De belangrijkste voorspellingen zijn:

De belangrijkste bedreiging in 2013 zal afkomstig zijn van kwaadaardige Android apps. Trend Micro voorspelt dat er in 2013 een miljoen kwaadaardige Android apps zullen zijn. Eind 2012 waren dit er nog 350.000.
Malware voor traditionele pc’s neemt komend jaar af, maar de bedreigingen op apparaten met Android nemen daarentegen een grote vlucht.  
Door de opkomst van nieuwe digitale lifestyle devices kunnen bedreigingen op nieuwe en onverwachte plaatsen opduiken, zoals op televisietoestellen en in huishoudelijke apparaten.
Afrika zal de nieuwe veilige thuishaven worden voor voortvluchtige cybercriminelen.

 

4. Gaat het slecht? Investeer niet in je werknemers

Bedrijven waarmee het slecht gaat, kunnen beter niet investeren in hun werknemers. De kans is groot dat ze die investering namelijk niet meer terugverdienen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam samen met het zakenblad Incompany. De onderzoekers vonden een duidelijke grens waarop het niet meer loont om te investeren in de werknemers. Wanneer het rendement op eigen vermogen lager is dan 8 procent, hoeft de werkgever niet meer de moeite te nemen om bijvoorbeeld bijscholingscursussen voor zijn werknemers te betalen.
Volgens onderzoeker van de UvA Frank Verbeeten geloven de werknemers in slechte tijden niet meer in een goed toekomstperspectief van een bedrijf. Investeringen in hun ontwikkelingen hebben daarom ook geen positieve effecten meer op het bedrijf. Is het rendement op eigen vermogen hoger dan 8 procent, dan hebben deze investeringen wél positieve effecten, zegtVerbeeten tegen BNR radio.

 

5. 'Google Maps op iPhone slecht voor TomTom'

De herlancering van Google's kaartenapp voor de iPhone is een negatieve ontwikkeling voor TomTom, zegt analist Martijn den Drijver van SNS Securities. Woensdagavond kregen iPhone-bezitters weer de beschikking over een app voor Google Maps. Er volgde een run op de app, die al snel op 1 stond in de lijst met meest gedownloade toepassingen. Vanaf de release van de eerse iPhone tot de zomer dit jaar, stond Google's kaartendienst vooraf geïnstalleerd op de telefoon en later ook op de iPad. Daar kwam verandering in toen Apple een eigen kaartendienst introduceerde op basis van TomTom-kaarten en Google Maps verstootte van haar apparaten.

 

6. KvK waarschuwt voor nepfacturen

Ondernemers moeten komende weken extra alert zijn op nepfacturen die zogenaamd van de Kamer van Koophandel (KvK) komen. Met ingang van 2013 is de jaarlijkse bijdrage aan de KvK namelijk afgeschaft en ontvangen ondernemers daarvoor geen factuur meer, zo waarschuwde de ondernemersorganisatie donderdag.
Voor eventuele nog openstaande jaren kan nog wel een naheffing volgen. Ook blijven ondernemers in de nieuwe situatie wel betalen voor de activiteiten die de KvK oppakt om hen verder te helpen met ondernemen. Dat laatste gebeurt vanaf 2013 echter via belastingen. Net als in de stille zomerperiode, zijn volgens de KvK rond de drukke feestdagen in december jaarlijks veel fraudeurs actief.

 

7. En dan dit:

Blijkbaar is NASA niet helemaal zeker van haar zaak; gisteravond presenteerde de organisatie een video die op 22 december uit moet komen, de dag na het voorspelde einde van de aarde. De ruimtevaartclub doet vijf minuten haar best hoe het echt zit. Mocht NASA het mis hebben, dan zul je er overigens niks van merken. 

 

Tot zover de Sprout update van 14 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!