Kijk hoe Elon Musk uit zijn dak gaat bij de landing van een raket

Elon Musk

SpaceX Makes History | MARS

Raketten laten landen en hergebruiken, dat is waarmee Elon Musk de ruimtevaartindustrie momenteel mee op z'n kop zet. Hoe spannend dat is zie je van dichtbij in deze video. 'Holy smokes, man!'

Deze week precies een jaar geleden stuurde SpaceX zijn Falcon-raket de ruimte in, voorzien van een lading met 11 commerciële satellieten. De ruimtevaartrevolutie begint op het moment dat de raket zich omdraait voor zijn terugkeer naar de aarde. National Geographic filmde die dag achter de schermen mee in het kader van een documentaireeks over het sturen van mensen naar Mars.

Drie keer was scheepsrecht: twee eerdere pogingen om de raket te laten landen (op een drijvend platform) mislukten. Wanneer er vlak voor de landing iets mis lijkt te gaan, lijkt ook de derde raket Musk te ontglippen. "This is bad", reageert Musk, die net naar buiten is gerend om het spektakel beter te kunnen zien. Maar dan ontsteekt de raket zijn verlossende remvlam, om zichzelf zijdezacht op het landingsplatform te parkeren. "It's standing up!", roept Musk in extase, terwijl hij weer naar binnen waar hij high fives uitwisselt met zijn team. "Holy smokes, man!"

SpaceX herhaalde het huzarenstukje een paar maanden later, dit keer met een lading bestemd voor het internationale ruimtestation (ISS). Afgelopen september was er weer een flinke baaldag voor Musk en co., toen een raket explodeerde tijdens een test op het platform. 

Krijg je geen genoeg van disruptieve raketten? Dit is de officiële SpaceX-video van die dag:

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl