Klimaatcrisis? Deze 4 bedrijven draaien op CO2

CO2 uitstoot

Terwijl de wereldleiders in Parijs vooral praten over klimaatverbetering, zijn deze bedrijven daar al jaren mee aan de slag. Deze ondernemingen gebruiken CO2 als grondstof voor nieuwe producten.

Liquid Light1. Liquid Light

Uit kooldioxide maakt het Amerikaanse Liquid Light ethyleenglycol. Dat klinkt nog steeds als een ver-van-mijn-bedshow, maar het is de basis voor plastic flessen, polyester en antivriesmiddel. De oprichter van Liquid Light, Kyle Teamey, heeft vorig jaar tegen Newscientist gezegd dat hij met zijn CO2-to-chemicalstechnologie 31 miljoen ton CO2 per jaar denkt te kunnen verwerken als hij over de hele wereld zijn product neerzet. Dat is bijna 1 procent van de totale uitstoot wereldwijd per jaar. Voor de omzetting van CO2 gebruikt Liquid Light een apparaat dat ongeveer even groot is als een koffietafel. De ongeveer tien centimeter dikke tafel bestaat uit verschillende lagen staal en plastic. 

dyecoo2. Dyecoo

Dyecoo maakt verf van CO2. Dit bedrijf uit Weesp heeft twee jaar geleden met Nike een contract afgesloten om de schoenen van het merk van een kleurtje te voorzien. Om de koolstofdioxide om te zetten in vloeistof zet Dyecoo het gas onder zoveel druk dat het in een staat terechtkomt die tussen water en gas inzit. In die staat ontbindt het gemakkelijk en kan het worden omgezet in verfstof. Uniek daarbij is dat er geen water hoeft te worden gebruikt. 

In 2013 stond Dyecoo in de Challenger50. Hier vind je het interview dat we toen hadden met oprichters Reinier Mommaal en Geert Woerlee. 

sunfire2. Sunfire

Het bedrijf Sunfire uit het Duitse Dresden maakt diesel uit CO2, water en electriciteit. Om aan te tonen dat de diesel ook écht gebruikt kan worden heeft de Duitse minister Johanna Wanka een ritje gereden in een auto die reed op de diesel. Om van CO2 diesel te maken gebruikt Sunfire verschillende vormen van elektrolyse. Daarbij gebruikt de startup uitsluitend klimaatneutrale energiebronnen als water- en windenergie. Op kleine schaal werkt het al, het bedrijf van Cristian von Olshausen is nu bezig om een grote fabriek te bouwen. De schaalvergroting an sich is niet de grootste uitdaging voor onze oosterburen: ze moeten een afnemer vinden om te kunnen investeren in de fabriek. Ook zorgen de Duitse accijnzen ervoor dat de benzine nu nog heel duur zou zijn.  

 

Novomer

4. Novomer

CO2 omzetten in hars die toepasbaar is als coating. Dat kon Novomer - samen met DSM -  vijf jaar geleden al. Novomer zet CO2 om in verschillende producten en is sinds vorig jaar ook echt commercieel actief. Met de verkoop van het product Converge is dit bedrijf uit Massachusetts in staat om tot 50 procent van de op petroleum gebaseerde producten te vervanging in lijmsoorten die een Duitse afnemer produceert. 

Is Freelance redacteur voor de website van Sprout.

Via de mail bereikbaar op tijmen@sprout.nl