Nederlandse ondernemer klaagt Spotify aan

De Nederlandse techondernemer Marc van Oldenborgh heeft Spotify voor de Amerikaanse rechter gedaagd. Met één van zijn bv's, Nonend Inventions, beschuldigt hij de Zweedse muziekservice van patentschending. "Ik heb deze zaak elf jaar lang voorbereid", zegt hij tegen Sprout.

Spotify heeft drie miljoen Amerikaanse abonnees die inmiddels naar meer dan 13 miljard tracks hebben geluisterd. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 4 miljard dollar.

Van Oldenborgh claimt dat Spotify inbreuk maakt op vijf van zijn Amerikaanse octrooien (zie aanklacht onderaan). De Amerikaanse technieuwsblog Techcrunch meldde het nieuws gisteravond, Amerikaanse tijd. De patenten beschrijven uitvindingen van de ondernemer in de werelden van streaming media, peer-to-peer searching en het ophalen en afspelen van bestanden. De Bilthovense Nonend Holding BV, eigenaar van het Antilliaanse Nonend Inventions en eigendom van Vanoldenborgh Holding BV, zegt ongeveer 40 van dit type patenten te hebben en ook deze later bij IP-rechtszaken in Amerika te willen inzetten.

Radiostilte

"Ik kan momenteel eigenlijk nog niets vertellen over de zaak", zegt Van Oldenborgh. "Ik kan je wel zeggen dat zo'n procedure heel veel voorbereidingswerk kost. Later vertel ik jullie graag wat daar allemaal bij komt kijken." Van Oldenborgh meldde daarbij dat het opstellen van zijn zaak elf jaar heeft gekost. Aangezien Spotify pas sinds 2006 bestaat, geeft dat de indicatie dat hij eerst een zaak tegen andere partijen is gaan opstellen. Of hij verwachtte al dat zijn patenten in de toekomst geschonden zouden gaan worden.

Nonend beweert in 2001 vergeefs pogingen ondernomen te hebben om zelf een succesvolle radio streaming dienst te worden. Van Oldenborgh bevestigde deze lezing vanochtend nogmaals.

De patenten die Spotify volgens de ondernemer schendt, zouden ervoor zorgen dat de dienst sneller en efficiënter werkt dan andere muziekservices. "Deze techniek vormt de basis van de patenten die Nonend heeft bemachtigd", staat in de aanklacht. Een dienst als Pandora maakt geen gebruik van de peer-to-peer techniek, die de eigen servers ontlast. Volgens Nonend zou slechts 8,8 procent van de muziek op Spotify afkomstig zijn van zijn eigen servers. De peer-to-peer-technologie zou 35,8 procent voor zijn rekening nemen. Het overige deel komt waarschijnlijk van content delivery networks van derde partijen.

Van Oldenborgh verdient intussen naar eigen zeggen 'zijn brood' als directeur van de Nederlandse divisie van Ticketware, een van oorsprong Brits bedrijf dat ticketing systemen voor de entertainment en sportindustrie aanbiedt. Hij klinkt zelfverzekerd over zijn zaak. "Dit gaat absoluut een staartje krijgen. Vanmiddag heb ik al weer een teleconference met mijn Amerikaans advocatenkantoor aan de westkust. Het zijn hele drukke tijden."

2012-08-15 Nonend v Spotify - Complaint

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!