Netflix is er; Oranje mkb-investeringsfonds

Ondernemersnieuws vandaag: Netflix is er, nieuw investeringsfonds voor mkb'ers en Michiel Mol schiet Bob Geldof de ruimte in.

1. Netflix in Nederland

Vanaf vandaag kan Nederland klant worden bij Netflix, de Amerikaanse video on demandservice die online toegang biedt tot films en series. Voor 7,99 euro per maand kijk je onbeperkt naar films en series als Dexter en Homeland, maar Netflix heeft ook eigen producties (House of Cards, Arrested Development). Bij de start in ons land zijn ook De Heineken Ontvoering en Alles is Liefde in het aanbod opgenomen. Sprout spreekt Netflix-oprichter Reed Hastings vandaag over hoe hij de kabelaars, RTL en HBO denkt te kunnen verslaan in de lage landen. De eerste maand geeft hij alvast gratis weg. 

Lees op MT.nl: Wat de komst van Netflix betekent

2. Nieuw fonds voor mkb'ers 

Mkb-ondernemers met behoefte aan kapitaal voor groei kunnen vanaf 2014 terecht bij Ondernemend Oranje Kapitaal (OOK). Het nieuwe stimuleringsfonds is opmerkelijk genoeg een intiatief van onder anderen Jan Hommen, die met zijn ING bank de deur voor ondernemers vaker dan ooit dicht houdt. Volgens Hommen hebben die geen behoefte aan nog meer schulden, maar aan risicodragend kapitaal. Met een inleg van minimaal 100.000 euro kunnen ondernemers en investeerders participeren in het fonds, inmiddels is voor enkele tientallen miljoenen euro's toegezegd. Het streven is om bij de start begin 2014 ten minste 100 miljoen euro in kas te hebben. Mkb-ondernemers kunnen een aanvraag indienen voor ten minste 250.000 euro. Uitgesloten van financiering zijn financiële instellingen en vastgoed.

3. Michiel Mol schiet Bob Geldof de ruimte in

Space Expedition Corporation, het ruimtevaartbedrijf van Michiel Mol (ooit Lost Boys), schiet de Ierse zanger Bob Geldof de ruimte in. Geldof krijgt, samen met BN'ers als Doutzen Kroes, Armin van Buuren en Erica Terpstra komend weekend in Nederland zijn eerste ruimtetraining. Gewone stervelingen betalen 70 k voor de reis, die vanaf Curaçao zal plaatsvinden. Mol gaat redelijk hard, maar uit betrouwbare bron heeft Sprout vernomen dat Richard Bransons Virgin Galactic zeer binnenkort zijn maiden trip zal beleven. 

4. iPhone 5S maakt gehakt van concurrenten

Geen tv, geen horloge, maar wel de nieuwste iPhone heeft Apple gisteren gelanceerd, de 5S. Het uiterlijk van de 5S en zijn kleurige instapbroeder 5C was al gelekt,  de binnenkant zat nog vol verrassingen. Het meeste indruk maakt de nieuwe 64 bits chip, die wat rekenkracht in de buurt komt bij die van een bureaucomputer. Daarmee is de 5S dubbel zo snel als zijn voorganger, en laat hij alle concurrenten ver achter zich. De iPhone 5 gaat uit de verkoop, de 4S wordt het nieuwe budgetmodel met een bescheiden geheugen van 8 GB en een (nog steeds niet zo bescheiden) prijs van 399 euro.

5. Autobinck gaat Chinezen verkopen

Rolf Lauret heeft met zijn Autobinck weer een Chinees merk in de stal: hij gaat volgend jaar als eerste importeur ter wereld aan de slag voor Qoros, in Slowakije. Het nieuwe merk, opgezet met veel geld en Europese know-how, is nog niet eens in China op de markt. Qoros levert in het begin alleen een sedan, in een later stadium volgen onder andere een hatchback, een crossover en een stationwagon. Die zijn geschikter om in West-Europa aan de man te brengen, maar volgens Autobinck is het geen uitgemaakt zaak dat het ook de rechten voor Nederland in de wacht sleept. 

6. Groupon in hotels

Kortingensite Groupon gaat online hotels boeken. Het neemt het Spaanse Blink over, een concurrent van HotelTonight en Hot Hotels, dat populaire apps exploiteert. Het bedrijf uit Madrid werkt met ruim tweeduizend hotels in acht Europese landen. Groupon was al actief in de reissector via Groupon Getaways. Dat groeit snel, maar last-minute hotels boeken via mobiele apps heeft de toekomst.

7. En dan dit: Brits geld van plastic

De Britse centrale bank (BoE) overweegt plastic bankbiljetten te introduceren, die langer meegaan. De nieuwe biljetten zouden in 2016 ingevoerd worden, te beginnen met het briefje van 5 pond, daarna een briefje van 10. De BoE gaat de komende maanden het publiek polsen om te kijken of er animo bestaat voor het nieuwe geld. De huidige biljetten zijn gemaakt van katoen en linnen, waarbij een briefje van 5 pond gemiddeld 1 jaar meegaat. De nieuwe biljetten zouden worden gefabriceerd van polymeren waarop een laag inkt is aangebracht. Volgens de bank zouden de plastic biljetten schoner zijn en ruim twee keer zo lang meegaan en daarom duurzamer. Bovendien zou het geld ook beter kunnen worden beschermd tegen vervalsing.

Tot zover de Sprout update van woensdag 11 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!