Oranjefeest op SXSW

Op het jaarlijkse festival South by Southwest (SXSW) in Austin, Texas tonen filmmakers, muzikanten en digitale wonderkinderen hun laatste creaties. En natuurlijk komen daar ook Nederlandse ondernemers op af, van Shapeways tot Shoot2Share.

SXSW is een groot feest. Het festival begint op 7 maart aan zijn 28ste editie en is van muziekbeurs uitgegroeid tot een van de grootste trekpleisters voor creatieve ondernemers en artiesten. Op ruim 100 podia treden rond de 2000 artiesten op uit meer dan 50 landen en van de 100.000 bezoekers die jaarlijks naar Austin, Texas trekken bestaat een steeds groter deel uit mensen uit de creatieve en online industrie. Ondernemers, werknemers van grotere bedrijven én investeerders, wat SXSW tot het belangrijkste netwerkevenement voor startups en hun geldschieters heeft gemaakt. Twitter en Foursquare kozen voor SXSW om hun dienst te lanceren.

Oranje boven

Die laatste festivalgangers laten zich vooral zien op de Interactive Sessions op diverse plekken in de stad: inspirerende lezingen, interviews en presentaties. Nederlanders lopen daar genoeg rond: met Dutch Fellows organiseert Michiel Frackers een trip voor Nederlanders en hij laat weten dat dit keer een grote oranjedelegatie afreist. De lobby van de creatieve industrie heeft bovendien een programma geregeld als Nederlandse snoepwinkel van talent: DutchToday. De meest Nederlandse plek van Austin is de komende week weer de Dutch Base, de bar die is afgehuurd en als een soort Holland Heineken House dienst doet.  Alexander Klöpping en Erwin Blom verzorgen daarvandaan dagelijks een webcast en op maandag is daar het evenement SpotlightonHolland.

Startups

SXSW is best een duur uitstapje (kaartjes doen 800 euro), vandaar dat vooral grotere bedrijven, uitgeverijen en creatieve bureaus mensen afvaardigen. Online bureau TamTam is er zelfs met 88 man! Maar er zijn ook handenvol Nederlandse startups die graag een maandje bootstrappen voor een ticket naar Austin en een weekje party crashen. Welke startups kom je in elk geval tegen in Austin?

Shoot2Share , de app waarmee gebruikers makkelijk een videoreview kunnen maken, is geselecteerd om te demo-en tijdens Startup Spotlight, onderdeel van Startup Village. Mede-oprichter Jelle Kolleman heeft er zin in:  'Niet echt een pitch, maar wel een unieke mogelijkheid om de juiste mensen te ontmoeten!'

Surfly: een tooltje om samen realtime websites te bezoeken. Nicholas Piël is ermee doorgedrongen tot de finale van de SXSW Accelerator, een pitchevent, in de categorie social technologies.

Layergloss: het gereedschap om apps mee te bouwen, uit de schoot van Startupbootcamp Amsterdam.

Bottlenose: de Amerikaanse startup met een Amsterdamse basis, dankzij mede-oprichter Dominiek ter Heide. Bottlenose brengt in kaart hoeveel aandacht je op het web en via sociale media krijgt.

Shapeways: vinden wij nog steeds een startup, ook al is Peter van Weijmarshausen loaded met kapitaal en hoeft de 3D-printservice over media-aandacht niet te klagen. Dat het hoofdkantoor van Shapeways inmiddels in New York ligt, scheelt een stukje vliegen.

Chordify: zet muziek om naar akkoorden.Gijs Bekenkamp claimt inmiddels 2 miljoen maandelijkse gebruikers voor zijn dienst.

Smappit: een Sprout startup van afgelopen jaar, waarmee Tom van den Heuvel bonnetjes en garantiebewijzen in de cloud bewaart voor zijn gebruikers.

WeTransfer: filesharingdienst van nationale cyberheld Nalden. Op SXSW loopt Stefan Verkerk rond, chief venture officer.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.