Pinterest haalt 200 miljoen op; George Banken flikt het weer

Ondernemersnieuws vandaag: Pinterest haalt een flinke zak geld op bij investeerders, TomTom Taxi straks landelijk en George Banken gaat (alweer) als een speer met Detron.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief

1. 200 miljoen voor Pinterest

Het snelgroeiende sociale netwerk Pinterest heeft 200 miljoen dollar opgehaald, waarmee het bedrijf op 2,5 miljard dollar wordt gewaardeerd. De financiering werd geleid door Valiant Capital Management, maar bestaande investeerders deden ook mee. Pinterest is, zoals dat heet, loaded: bij een vorig rondje haalde het al honderd miljoen dollar uit de markt. Het is de verwachting dat Pinterest het geld zal gebruiken voor verdere productontwikkeling en zijn internationale uitrol. Inmiddels heeft het elektronische prikbord vijftig miljoen unieke bezoekers per maand. Aan salarissen zal het kapitaal niet worden verbrand: het bedrijf heeft  honderd man in dienst. Vooral bedrijven lijken geïnteresseerd in Pinterest voor marketingdoeleinden.

2. TomTom Taxi gaat landelijk

TomTom Taxi wil snel uitbreiden in Nederlandse steden. Twee weken geleden werd de app om taxi's mee te boeken gelanceerd in Amsterdam en Rotterdam, binnenkort wil het door Steven Blom en Otto Ruys opgezette bedrijf uitbreiden naar Delft, Eindhoven, Haarlem, Hilversum en Tilburg. Uit betrouwbare bron heeft Sprout vernomen dat de app voor de zomer landelijke dekking moet hebben. Per rit verdient de navigatiespecialist zo'n 1 tot 1,5 euro. In de taximarkt is momenteel veel gaande, in een interview met Sprout vertellen de ondernemers achter TomTom Taxi hun verhaal.

3. Modemerk Gen.likeus zoekt koper 

Arzu Visser zoekt een koper die haar kledingmerk Gen.likeus internationaal groot kan maken. In 2009 verruilde Visser haar carrière als manager bij een IT-bedrijf voor het ondernemersbestaan in 'hippe sokken' en andere sportieve kleding. Dat loopt aardig, maar de ambities blijken niet waar te maken als kleine starter. "Ik ben ooit met het merk begonnen om kledingstukken en accessoires waar in het verleden nooit veel aandacht aan werd besteed een welverdiende makeover te geven. Realiteit is dat om een merk in de markt neer te zetten, je veel geld nodig hebt om te investeren, zowel in campagnes om naamsbekendheid te vergroten, maar ook in continue vernieuwing aan de hand van collecties en uitbreiding van het assortiment." Wie biedt?

4. George Banken groeit met Detron 40 procent

Hij kan het nog: dragon George Banken heeft met Detron z'n omzet over 2012 met veertig procent weten te vergroten. Daarmee is 2012 voor de IT-infrastructuurdienstverlener het vierde jaar op rij waarin omzet en bedrijfswinst stegen. In Sprout magazine doet hij zijn groeistrategie uit de doeken. De groei werd voor ongeveer de helft binnen bestaande activiteiten gerealiseerd, de andere helft kwam uit de overnames van Issue en MSA, in de zomermaanden van 2012. Van de beroerde markt voor IT-diensten heeft Detron weinig last: de bedrijfswinst steeg met een kwart tot 9,3 miljoen euro, en die plus werd wel door bestaande activiteiten gedragen. Banken haalde mooie namen als klant binnen: RTL Nederland, KPN Mobile, Wavin, Achmea en de retailers Etam, Spar en Mitros. Zelfs de Hoge Raad doet het inmiddels met Detron.

5. Challenger is top hostingprovider 

IT-beheerder Computication, in 2009 nog Sprout Challenger, staat op een Europese toplijst van beste zogenoemde managed service providers. Het bedrijf van Martijn van der Schaaf hoort nu tot de vijftig beste aanbieders van ons continent, gerekend naar omzetgroei, omzet per werknemer, aangeboden diensten en het aantal computers dat voor klanten wordt beheerd. Computication, dat ook al in de Fast50 van snelstgroeiende techbedrijven in de Benelux stond, scoort goed met de service die het voor een vast bedrag per maand levert.

6. Betalen met je smartphone

Deze zomer start in Leiden een proef waarbij consumenten met hun smartphone met NFC-chip kunnen betalen bij winkels en horecagelegenheden. ABN Amro, ING en Rabobank doen mee aan de test. De introductie van mobiel betalen wordt voorzichtig gestart met rond de 1.000 consumenten met een bankrekening bij een van de drie deelnemende banken en een mobiele aansluiting bij KPN. Het is de bedoeling dat zij met hun smartphone bij een groot aantal winkels en horecagelegenheden kunnen betalen in het centrum van Leiden. De Rabobank verwacht dat het afrekenen met een mobieltje de pinpas en het contante geld snel zullen vervangen, maar het is niet duidelijk of de klant moet betalen voor de dienst. 'Voor de proef in Leiden worden sowieso geen kosten berekend. Daarna is het aan de betreffende bank of consumenten moeten betalen', zegt Jeroen Verrijdt van de Rabobank tegen De Telegraaf.

7.En dan nog dit: Fuck de crisisheffing

Belastingadviseurs gaan de crisisheffing, de extra belasting van 16 procent op inkomens boven de anderhalve ton, aanvechten. De eenmalige heffing, die vorig jaar tijdens het Lenteakkoord tussen de Kunduzpartijen is afgesproken, is wellicht in strijd met Europees recht. Zowel KPMG Meijburg als Ernst & Young bevestigen tegenover het FD dat zij hun klanten gaan adviseren om bij de Belastingdienst bezwaar tegen de heffing aan te tekenen. Op die manier kunnen bedrijven later, wanneer een gang naar de rechter positief voor hen uitvalt, de crisisheffing alsnog terugvorderen. Ook andere belastingadviseurs roepen hun klanten op tot het indienen van een formeel bezwaar. KPMG Meijburg verwacht dat een rechtszaak tegen de maatregel, die een half miljard moet opbrengen, een goede kans van slagen heeft.

Tot zover de Sprout update van donderdag 21 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!