Shapeways: print je eigen juwelen

Shapeways, de startup die vanuit Philips 3D-printen als dienst aan consumenten aanbiedt, is verzelfstandigd. Twee vc's krijgen in ruil voor 5 miljoen dollar de meerderheid van de aandelen, het hoofdkantoor vertrekt naar New York.

 

Door de deal krijgt Shapeways 5 miljoen dollar aan kapitaal binnen, geleverd door het Europese Index Ventures en Union Square Ventures uit de VS. Per 1 november verplaatst ceo Peter Weijmarshausen zijn hoofdkantoor van de Eindhovense High Tech Campus naar Manhattan, New York.

Prototyping for the millions

Het zogenoemde Rapid Prototyping was tot voor kort voorbehouden aan bedrijven, en staat voor de technieken waarmee driedimensionale ontwerpen snel kunnen worden omgezet in 'echte' producten. De machines die met print- en lasertechnieken de ontwerpen uit poedervormige kunststof, metalen en zelfs glas kunnen opbouwen, bestonden al langer, maar zijn kostbaar in aanschaf en gebruik.  Het nieuwe van Shapeways is dat het die machines toegankelijk maakt voor gewone consumenten en kleine bedrijven. Op zijn Youtube-pagina laat Shapeways graag zien hoe het werkt.

3D printen als dienst

Het bedrijfje, ontstaan in de Philips Lifestyle Incubator en met 15 mensen in dienst, biedt prototyping namelijk als dienst aan. Tegenwoordig is er volop software te krijgen, ook open source, voor het maken van 3D-ontwerpen op de computer. Die kunnen worden geüpload naar Shapeways, die voor de uitvoering van het ontwerp zorgdraagt. Vanaf een paar honderd euro is de amateur-designer in business. Omdat niet iedereen een geboren ontwerper is, verkoopt Shapeways ook voorgebakken producten, die eenvoudig te personaliseren zijn. Dat zijn hebbedingetjes als led-waxinelichtjes, maar binnenkort ook serieuze zilveren ringen.

3D printen als business

Shapeways voert inmiddels naar eigen zeggen 10.000 ontwerpen per maand uit, vergeleken met 600 in januari vorig jaar, toen het net uit de startblokken was. De groei zit er goed in, en zal alleen nog maar versnellen zodra de printers beter werk afleveren tegen lagere prijzen. Het interessantste aspect van zijn businessmodel is, dat het gebruik maakt van de creativiteit van velen. Iedereen kan zijn ontwerp aanbieden via de Shapeways-webshop, zodat het bedrijfje in korte tijd een enorme collectie aan producten heeft verzameld. Voor (beginnend) ontwerpers is het een perfect afzetkanaal waar de befaamde long tail zijn werk kan doen: materiaalkosten zijn er op voorhand niet.

Freedom of Creation

Shapeways is inmiddels het tweede Nederlandse bedrijf, dat wereldwijd de aandacht trekt met de combinatie van productontwerp en rapid prototyping. Als pionier op dat gebied geldt namelijk Freedom of Creation, opgezet door de Finse Amsterdammer Janne Kyttanen. Hij studeerde af aan de Rietveld-academie met 3D-geprinte lampen. Inmiddels heeft FOC een hele collectie interieurobjecten van Kyttanen en anderen. Veelal zijn de ontwerpen met conventionele technieken niet eens te maken. 

Lees alles over 'Anton Philips; de mens, de ondernemer.'

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.