Tablet-oorlog

De Duitse elektronicabeurs IFA belooft een orgie te worden van tablets. Fabrikanten verdringen zich om hun iPad-killer te tonen.

Begin september gaat de smakelijke gadgetbeurs IFA weer los. De Funkausstellung belooft naast 3D televisie en eReaders ook een boel tablet-primeurs. Apple maakt het de gevestigde orde met zijn weergaloos populaire iPad namelijk behoorlijk lastig. Het handzame schermpje knaagt vooral aan de verkopen van netbooks, de totvoor kort meest handzame draagbare internetmachientjes.

Dell, Samsung, Toshiba

De iPad wacht dus op een weerwoord van netbook- en laptopmakers als Dell, Samsung en Acer. en dat komt vooral van tablets die op Android draaien, het besturingssysteem van Google dat zich als een olievlek verspreidt over smartphones en het nu hogerop zoekt. Opvallend vaak draagt de naam van de schermpjes iets van 'pad' in zich. Dell presenteerde al eerder zijn Streak, een kleintje met een scherm van 5 inch. Samsung komt op 2 september in elk geval met de Galaxy Tab, en maakt ons lekker met een teaser-video. De Tab heeft een scherm van 10 inch, maar krijgt misschien ook een broertje van 7 inch. Gelekt is verder de 10 inch SmartPad van Toshiba.

Succes Android onontkoombaar

Het weerwoord van Acer, de wereldwijde nummer twee in laptops en netbooks, kwam vooral verbaal. Topman JT Wang voorspelde dat het marktaandeel van de iPad zal duikelen van 100 naar 20 procent, zodra de tablet-oorlog echt uitbreekt. Belangrijkste argument: het gesloten systeem van Apple. "Het succes van Android is onontkoombaar, dit baseer ik opeigen ervaring uit het verleden, open platformen kennen veel vaker succes, Android heeft simpelweg nog wat tijd nodig om sterker te worden," aldus Wang. Die pas begin volgend jaar een Abdroid-talet klaar heeft - heeft hij zich vergist in het succes van de iPad?

Nieuwe spelers

Archos, de eerbiedwaardige pionier in compacte videospelers, betreedt ook het tablet-strijdperk, met maar liefst 5 Android-apparaten waarvan de kleinste in een holle kies past met zijn scherm van 2,8 inch, maar de 10 inch-versie hodut zich keurig aan het iPad-formaat. De Chinezen van Viewsonic pakken ook uit met een 7 inch en een 10 inch tablet, de ViewPad, die zowel op Windows als op Android draait. Dat de grenzen tussen telefoon en netbook vervagen wordt duidelijk door de plannen van Motorola, dat samen met Verizon een tablet in voorbereiding heeft. Die zal op zijn vroegst met Kerst beschikbaar zijn, maar kan volgens analisten wel een groot succes worden.

Keuze voor besturingssysteem

In de aanloop naar de Tablet War worstelen sommige fabrikanten nog met de keuze voor het juiste besturingssysteem. Opmerkelijk is bijvoorbeeld HP, dat begin dit jaar de Slate presenteerde, een tablet dat zou draaien op Windows 7. Intussen nam HP Palm over, de pionier in pda's, en kijk nou: er komt volgend voorjaar een HP-tablet dat draait op WebOs, het systeem van Palm. Juist de opmars van tablets was voor HP reden om Palm over te nemen, geeft HP zelf aan.

>> Lees meer op TechBusiness, het nieuwe technologieplatform van Sprout

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!