Tendris draait verlies; Elon Musk wil megafabriek voor accu's

Ondernemersnieuws vandaag: Ruud Koornstra moet bijlappen wegens verliezen Tendris, Elon Musk wil grootste accufabriek ter wereld en Startupbootcamp krijgt funding voor (bijna) alle startups.

1. Koornstra in het rood met Tendris  

Tendris, de groene investeringsmaatschappij van Ruud Koornstra, kampt wegens aanhoudende verliezen met een negatief eigen vermogen. De ledlampen van Pharox, The New Motion en de groene creditcard van RePay; alle activiteiten van Tendris leden ook in 2012 flinke verliezen. Met het online reisbureau Greenbookings en Sprakxs (coating voor ledlampen) is het in de loop van dit jaar gestopt.  Koornstra's compagnon Friedwart Barfod meldt tegen Sprout dat de verliezen horen bij het karakter van de investeringsmaatschappij, en hebben de aandeelhouders alweer bijgestort. Bovendien zijn de mobiliteitskaart XXImo en een Algenproducent wel erg succesvol. Lees het volledige verhaal: 

2. 90 procent SBC gefund

Van de negen startups uit de jongste lichting van Startupbootcamp Amsterdam hebben er zeven funding aangetrokken, variërend van 210.000 tot 1.250.000 dollar. Volgens de startup accelerator tekent een achtste startup nog deze maand een term sheet met een durfkapitalist. Dat brengt de totale score op negentig procent, vorig jaar werden alle deelnemende startups gefinancierd. De inschrijvingen voor Startupbootcamp Amsterdam 2014 zijn geopend. Gemiddeld laat Startupbootcamp 1 tot 1,5 procent van alle aanmeldingen toe tot zijn accelerator.

3. Linda gaat in boeken

Haar blad loopt als een dolle, onlangs begon ze een nieuwssite en nu stapt Linda de Mol ook in boeken. Samen met Nijgh & Van Ditmar stapt de Mol in boekenuitgeverij Linda.boeken. Dat nieuwe label zal romans, kookboeken en biografieën uitbrengen die in het verlengde liggen van de bladformule. Het worden er tien tot vijftien per jaar, en met de eerste titels speelt Linda op safe: columns van Sylvia Witteman en de roman De vrouw die een jaar in bed lag van de Engelse bestsellerauteur Sue Townsend (bekend van de Dagboeken van Adrian Mole).

4. Bitcoins voor pizza

De bekende frase 'gepast betalen alstublieft' kan achterwege blijven bij Thuisbezorgd.nl. De bestelsite accepteert ook onlinebetalingen met bitcoins, het virtuele alternatief voor contant geld. Tikje nerdy? Dat wil oprichter Jitse Groen wel toegeven: 'Bitcoins zijn vooral populair bij mensen die veel de computer gebruiken. En dat zijn ook de mensen die wel eens een pizza via het internet bestellen. De bitcoin past dus bij onze doelgroep.' Volgens hem werden in de eerste uren dat de nieuwe betaalmogelijkheid op de site beschikbaar was, al meer dan 50 bestellingen met bitcoins afgerekend.

5. Bakkers starten eigen bank

De bakkers zijn het zat om door de bank afgewezen te worden als ze krediet nodig hebben. Gisteren gingen ze officieel van start met hun eigen Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO). De KBO brengt vraag en aanbod van financiële middelen bij ondernemers in de bakkerijsector in kaart en bekijkt of er een 'match' valt te maken tussen een ondernemer die middelen beschikbaar heeft en een ondernemer met investeringsplannen. Voor rechtstreekse kredietverlening mist KBO nog een bankvergunning. De bakkers onderzoeken of ze hun samenwerking zo kunnen inrichten, dat ze aan de toezichtseisen kunnen voldoen.
 

6. Elon Musk: moeder van alle accufabrieken

Tesla-oprichter Elon Musk denkt over een fabriek voor litiium-ionbatterijen die zó enorm is, dat de productie de huidige wereldwijde capaciteit overtijgt. Dat zei hij dinsdag tijdens de analistencall over de kwartaalcijfers van Tesla. De vierdeurs batterijwagens van Tesla zijn niet aan te slepen, maar de productie lijkt de vraag niet bij te kunnen benen. Musk schroeft laptopbatterijen van Panasonic in zijn Model S en heeft voor de komende jaren zijn bestelling bij de Japanners al verdrievoudigd. Maar dat is onvoldoende om de S en het volgende model, de Tesla X, van voldoende accu's te voorzien.
 

7. En dan dit: Chinezen kopen carnavalsbedrijf

Het Limburgse carnavalsbedrijf Scheepers, specialist in carnavals- en feestartikelen, is overgenomen door het Chinese Meisheng Culture Innovation. Het beursgenoteerde Chinese bedrijf kocht Scheepers, dat ruim dertig jaar geleden werd opgericht in de garage van het ouderlijk huis van de familie Scheepers, om de Europese markt in te trekken. Meisheng is actief met de ontwikkeling, productie en verkoop van kleding gebaseerd op Disney-figuren. De VS is al een grote afzetmarkt, ook in Afrika zijn de Chinezen actief. Vanuit Sevenum wil Meisheng samen met de Limburgers bouwen aan groei in Europa.
 

Tot zover de Sprout update van woensdag 6 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.