Vergeet eigendom, wat telt is prestatie

Het idee dat producten eigendom zijn van consumenten is volgens ondernemer Thomas Rau niet meer van deze tijd. Hij lanceert binnenkort een online platform waarmee hij de traditionele eigendomsverhouding tussen producenten en consumenten wil veranderen. 

Architect Thomas Rau heeft zijn kantoor volledig ingericht met spullen die niet van hem zijn. Alles is gehuurd, maar dan niet op de gebruikelijke manier. ‘Wij betalen zit- en loopuren voor stoelen en tapijt,’ zegt Rau. ‘Ik wil namelijk alleen betalen voor de prestatie van een product.'

Begin 2011 wil hij Turntoo lanceren, een online platform dat de verhouding tussen producenten en consumenten op zijn kop gaat zetten. Je kunt er een televisie huren, maar je betaalt voor het kijken, niet voor het plastic of de led-lampen. Als de kijkuren op zijn wordt het toestel weer gewoon opgehaald. En als je een wasmachine koopt, betaal je een aantal wasbeurten vooruit.

Rau noemt dit concept `performance-based consumption'. ‘Iedereen maakt zich druk over energie, maar eigenlijk hebben we een grondstofcrisis,’ zegt hij. Het idee is dan ook dat fabrikanten de grondstoffen van hun oude apparaten gebruiken om weer nieuwe spullen te maken. Bezit is dus niet meer belangrijk. Je koopt voldoende licht, comfortabel zitten, mooi beeld en geluid. Ook grote bedrijven als Philips hebben oren naar dit concept. Philips is een van de partners van Rau.

Duurzaam

Het idee komt niet helemaal uit de lucht vallen, want de in Gummersbach geboren architect, de nummer-26 van de Duurzame 100 van dagblad Trouw, is al enige tijd fervent promotor van het bouwen volgens het principe dat bouwmaterialen allemaal afbreekbaar zijn of opnieuw gebruikt kunnen worden (cradle to cradle).

Het door hem ontworpen Wereld Natuurhuis van de Apenheul in Apeldoorn werd al op dit principe gebaseerd en onlangs leverde Rau nog het Christiaan Huygens College in Eindhoven op. Dit schoolgebouw produceert een overschot aan thermische energie die met de sporthal en naastliggende woningen wordt gedeeld. Medio 2011 volgt met kantoor- en wooncomplex Woopa in Lyon een gebouw dat niet alleen volledig in zijn eigen behoefte aan thermische energie voorziet, maar ook een overschot aan elektrische energie produceert.

Consumentenmarkt

Maar nu moet het cradle to cradle-principe dus naar consumentenmarkt worden doorgetrokken. In het model van Turntoo waar de producenten eigenaar van hun producten blijven, gaat de innovatiesnelheid volgens Rau vanzelf omhoog en wordt het gebruik van milieuvriendelijke producten voor consumenten aanzienlijk goedkoper. En omdat het product na een vastgestelde gebruiksperiode weer terug gaat naar de producent, is de consument ook niet langer belast met de `ontzorging' van het product. ‘Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.’ Rau benadrukt nog maar eens dat Turntoo verder gaat dan de traditionele leaseconstructies waarbij geen sprake is van een grondstoffen kringloop.

Veel bedrijven zijn al geïnteresseerd, zegt Rau, en het rijtje belangstellenden breidt zich dagelijks uit. ‘Ik werd laatst gebeld door iemand in Oostenrijk, daar willen ze ook graag weten hoe dit soort contracten werken.'

Lees ook:

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!