Waardevolle tijd

Ecofont is door Sprout verkozen tot Challenger van het Jaar 2012. Alexander Kraaij (links) is medeoprichter en schrijft maandelijks een column. Dit keer over innoveren, en waarom kleine bedrijven daar héél goed in zijn, ondanks dat ze er eigenlijk geen geld voor hebben.

Heb je veel geld nodig voor een innovatie? Als dat waar is dan zouden innovaties alleen van grote kapitaalkrachtige bedrijven komen. Dat blijkt niet zo te zijn. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid laat via haar website weten dat kleinere bedrijven innovatiever zijn. Volgens de Raad komt dit doordat kleinere organisaties flexibeler zijn en onderzoek en exploitatie makkelijker kunnen combineren.

Een andere reden is dat grote bedrijven gevestigde belangen hebben en dus veel te verliezen. Zij zullen minder snel aan innovaties werken die hun bestaande markt aantasten. Vooral als aandeelhouders het management in de nek hijgen op zoek naar korte termijn winst. Nieuwkomers hebben daar geen last van. Die hebben nog niets te verliezen. Op de langere termijn snijden grote bedrijven zichzelf pijnlijk in de vingers als ze niet investeren in innovatie of meegaan in een ontwikkeling.

Je moet innoveren in innovatie, anders snij je jezelf in de vingers

Een mooi voorbeeld is het 133 jaar oude Kodak. De voormalige marktleider van fotorolletjes die niet meeging in de ontwikkeling van de digitale consumentencamera. Het moet voor Kodak spannend zijn geweest om in deze nieuwe ontwikkeling mee te gaan. Dat zou namelijk hun comfortabele positie in de bestaande markt voor fotorolletjes kunnen kannibaliseren. Toch was de beslissing om hier niet in mee te gaan achteraf niet erg verstandig. Nog maar kort geleden ontsnapte Kodak ternauwernood aan een faillissement. Met Ecofont maken we hetzelfde mee in de printermarkt. De grote printeraanbieders willen niet graag hun hoogmarge product - inkt en toner - verliezen en proberen een snelle uitrol van milieuvriendelijke inktbesparende oplossingen zo lang mogelijk tegen te houden. 


Dit artikel komt uit Sprout magazine editie 7 2013. 
Abonnement?

Kleine bedrijven hebben minder last hebben van gevestigde belangen en bureaucratie. Ze hebben wel de nadelen van een beperkt budget, hoewel een gebrek aan geld ook juist voor extra creativiteit kan zorgen. Het dwingt tot alternatieve oplossingen. Kleine ondernemers kunnen bovendien investeren met een ander waardevol bezit, namelijk hun eigen ‘tijd’. Simpelweg de avonduren en rustige periodes aan innovatie besteden. Zo is het Ecofont ook ontstaan. Alleen maar door ‘verloren uurtjes’ in te zetten voor de ontwikkeling van iets nieuws.

We kunnen van de crisis een waardevolle tijd maken

Een tijd van crisis biedt zo gezien ook kansen. Het is een zware tijd voor veel zzp'ers en kleine ondernemers die minder of helemaal geen werk meer hebben. Dat betekent wél dat ze meer beschikbare tijd hebben. Die kunnen ze gebruiken om te wachten tot de economie aantrekt of gebruiken om nieuwe dingen te ontwikkelen die later iets kunnen opleveren. Ik ben ervan overtuigd dat als kleine ondernemers dit massaal gaan doen dat we dan sneller uit de crisis zijn dan we nu voor mogelijk houden. In plaats van te consumeren op de ‘pof’ creëren we dan alvast waarde voor de toekomst. We kunnen van de crisis ook een waardevolle tijd maken. 

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!