Waarom de 3D-printer van Additive Industries een designprijs verdient

Additive Industries

Met een beetje fantasie zou je Additive Industries de nieuwe ASML kunnen noemen. Na een eerste order van Airbus valt de industriële 3D-printer van het Eindhovense bedrijf nu ook in de smaak bij designexperts. Ontwerper Robert Fienieg licht toe. 

Na 2,5 jaar ontwikkelen leverde Additive Industries eind vorige maand zijn eerste metaalprinter af bij Airbus. De voor de vliegtuigbouwer gebouwde versie van de MetalFAB1 kost 1,8 miljoen euro.

Het apparaat produceert voor Airbus lichtgewicht metalen onderdelen, zoals montagebeugels voor stoelen en armleuningen. Nog eens twee andere klanten, een in Nederland en een in Zwitserland, hebben de machine ook gekocht, als launching customers

Zij krijgen niet alleen een nieuwe techniek in huis, ook qua vorm en interactie krijgen zij iets nieuws. En dat lijkt goed gelukt: het apparaat won afgelopen week met zijn design een Red Dot Award. 

Modulair

Vanaf het begin werd nagedacht op basis van een compacte en modulaire stijl, vertelt de voor het design verantwoordelijke ontwerper Robert Fienieg van designbureau VanBerlo, een van de partners in het ontwikkelproject. Zo kan een MetalFAb1 bestaan uit 3 tot 11 units, die aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Aan de linkerkant is er een kast voor de elektronica en controle van het systeem. Daarna komen de onderdelen waar het product zelf wordt opgebouwd, een soort oven waar met hitte de spanning uit het product wordt gehaald en een werkstation om het product schoon te maken. Hoe meer modules er worden aangekoppeld, des te groter de capaciteit. "Het is een soort lopende band-systeem, dat autonoom kan werken."

Vormtaal

Het was zoeken naar een nieuwe vormtaal, zegt de ontwerper. Additive Industries wil het apparaat positioneren als een typisch industriële, betrouwbare machine. Tegelijkertijd zien bestaande 3D-printers er over het algemeen vrij experimenteel, laboratoriumachtig uit; ze duidelijk niet ontworpen voor een markt die op industriële productie is gericht.

Additive Industries

De MetalFAB1 bevindt zich daarmee in een categorie die eigenlijk nog niet bestaat. "Er zitten elementen in uit de industrie, zoals het stevige frame. Dat verwijst naar robuustheid en de kwaliteit die je verwacht van een productiemachines." En het industriële zit 'm natuurlijk ook in het vrij grote volume van het apparaat.

Kortom, de machine staat ver af van een experiment en - oneerbiedig gezegd - 'lampenkapjes' printen. "Het gaat om metalen onderdelen die zwaar belast worden en die een consistente kwaliteit moeten hebben. Aan de andere kant heeft de machine een vriendelijke afwerking met rondingen. Een toegankelijke, open vormgeving die aandacht besteedt aan interactie, in de woorden van Fienieg.

Transparant

Strikt genomen hoefde er geen raam in het apparaat, het systeem werkt vrijwel autonoom (een product printen neemt enkele uren in beslag). Maar Fienieg besloot in overleg met de constructeurs van Additive Industries om het systeem toch transparant te maken. Zodat je van buiten kunt zien dat alles goed loopt, maar ook omdat het om een nieuw concept gaat en Additive Industries trots is op zijn technologie en die wil laten zien. "Het is ook productbelevenis, je ziet echt iets nieuws ontstaan."

Foto's: Additive Industries

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl