Waarom Harald Swinkels 1000 Tesla Model 3's bestelt

Nederlandse Energie Maatschappij-oprichter Harald Swinkels is groot geworden als energieleverancier, maar stapt nu ook in auto's. Samen met leasemaatschappij MisterGreen bestelt hij 1000 Tesla Model 3's. 'Wij gaan meer leveren dan alleen elektriciteit en gas.'

NLE en MisterGreen zijn voor de gelegenheid een inkoopcombinatie aangegaan. Het groene leasebedrijf beheert de leasevloot, terwijl NLE de auto's aanbiedt bij zijn klanten.

Swinkels wil uitbreiden in producten die in het verlengde liggen van elektriciteit en gas, zegt hij. "We willen elektrisch rijden in Nederland een flinke boost geven." Volgens de ondernemer is elektrisch rijden als volwaardig alternatief nu nog grotendeels voorbehouden aan de hogere prijscategorie.

Dat gaat veranderen met de Model 3, die waarschijnlijk ergens tussen de 35.000 en 40.000 euro zal kosten en toch een flinke actieradius heeft. De instap-Tesla wordt 31 maart onthuld door Elon Musk en rolt pas op zijn vroegst eind 2017 van de lopende band. "Wij denken dat de Model 3 een gamechanger wordt. Het is de eerste elektrische middenklasser die er én gaaf uitziet, een goede actieradius heeft en betaalbaar is." De link met zijn NLE ligt voor de hand. "Dit zijn rijdende batterijen."

Doorpakken

Dat Swinkels bij Tesla winkelt, zegt ook iets over andere automakers, erkent hij desgevraagd. "Die moeten heel hard opschieten en doorpakken met de ontwikkeling van elektro-auto’s. Er zitten wel elektrische modellen in de pijplijn. Maar Tesla heeft het aura van coolness dat andere partijen nog niet hebben."

Binnen een paar jaar is een elektrische auto in een paar minuten geladen, verwacht de ondernemer. "Dan wordt het ook wat dat betreft vergelijkbaar met benzine-auto."

Optie

Vanaf 31 maart kan iedereen bij Tesla een Model 3 bestellen. MisterGreen en NLE reserveren er alvast 1000, en betalen daarvoor ook een niet bekend gemaakt bedrag. Daarnaast moeten geïnteresseerde leasers zelf 1000 euro inleggen, net als alle andere particuliere voorbestellers.

Of de inkoopcombinatie de auto’s met korting kan kopen, wil Swinkels niet prijsgeven. Of hij ook qua snelheid van levering een streepje voor heeft met zo'n grote order? "Ik kan niet in de boardroom van Tesla kijken, maar ik denk dat het voor Tesla een interessante bestelling is, van een energiebedrijf en een leasebedrijf samen."

In een klap

Hij neemt hoe dan ook een optie op 1000 auto's, "om die in ieder geval zeker te stellen voor de Nederlandse markt. Misschien komen die in batches, of in één klap, dat weten we nog niet."

De contacten met Tesla zijn ondertussen al gelegd. "Dit is ook voor hun mooie publiciteit. We hebben niet de pretentie dat Elon Musk een koprol maakt van blijdschap, maar we kunnen ons voorstellen dat zij blij zijn dat dit soort dingen gebeuren in de markt, al voordat deze auto er is."

Afbeelding via Nick Dors

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl