Wat Lean Startup Machine waanzinnig maakt

Na TEDx is er nog een bekend festival uit Silicon Valley over komen waaien: de Lean Startup Machine deed voor het eerst Nederland aan. Het festival staat in het teken van de 'lean startup'-methode, die klanten al om feedback vraagt voordat een product is ontwikkeld. Podiumauteur Jos van Essen was erbij en won.

"Stel jezelf voor dat je middenin het felle witte licht zit, in een kamer zonder raam, met drie mensen aan tafel die je maar net hebt ontmoet. Waan jezelf in een ruimte met vele gele post-its met lijnen en zinnen erop. Stel je voor dat het half twaalf is en je bezig bent met een van de beste dingen die je als een zakelijk professional kan leren.

Welkom op de Lean Startup Machine.

Het beroemde Eric Ries-concept heeft een enorme vlucht genomen en wordt een reizend circus, met zijn mentoren die 'lean' over de hele wereld prediken. Rotterdam beleefde vorige week zijn première weekend, in de prachtige Maassilo."

Straatinterviews

" Ik ging naar Rotterdam vrijdag in de late namiddag, miste daardoor wat drankjes op kantoor, maar ja, je moet iets opgeven, toch? :+ Na een crash-course door de gastheer moesten we de teams vormen om de Lean-methode te leren. Het zou te veel gedoe voor mij zijn om in detail te praten over het wat en waarom, maar je moet Eric Ries' boek en misschien wat andere boeken lezen. Lean Startup Machine geeft je een spoedcursus in het bouwen van jouw product op een hele fijne wijze, en valideert elke keuze die je maakt via de klantenservice-validatie. Een van de basisprincipes is 'het kantoor verlaten' , zodat je letterlijk ​​op straat mensen staat te interviewen over bepaalde aspecten van je idee."

Zoveel inzichten

"Dit proces gaf ons zo veel inzichten dat we onze ideeën aangepast hebben. We kregen erg goede feedback, die gewoon afkomstig was van 'drop dead'  eenvoudige user-interface testjes. Het was verbazingwekkend. Het was nog verbazingwekkender te staan ​​op de bovenste verdieping van het hoogste gebouw in Nederland en te horen dat je net gewonnen hebt.

Waarom zou je een heel weekend aan een cursus besteden? Normaal gesproken zou ik niemand aanraden dit te doen, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Lean Startup Machine was veruit de beste professionele cursus die ik ooit volgde voor het bouwen van wat feitelijk een onderneming is, met zeer eenvoudige middelen en met een duidelijke filosofie. Docenten, mentoren en coaches besteden veel tijd aan je om daadwerkelijk jouw product te bouewen, valideren, duwen het de juiste richting in, zodat je ten volle kan profiteren van een idee dat je voor een bedrijf zou kunnen hebben ."

Jaren geleden schreef Bas artikelen over de start-up business, voor NU.nl, Sprout, De Financiële Telegraaf, het Financieele Dagblad en Computerworld. Na een MBA aan de UvA werkt Bas nu voor diezelfde startup scene, in dienst van Jexia, een software development platform waar ontwikkelaars 70% minder tijd kwijt zijn aan het programmeren van een app.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!