Zo opent Elon Musk zijn 'Gigafabriek'

Tesla Gigafactory Grand Opening

Groot, groter, grootst. Tesla opende afgelopende weekend een nieuwe 'gigafabriek' in de Amerikaanse staat Nevada. In de fabriek, die grotendeels door robots bemand zal worden, moeten genoeg batterijen geproduceerd worden om in 2018 een half miljoen Tesla 3-modellen van de band te laten rollen.

In 2014 werd er in de hele wereld 30 Gigawattuur aan elektrische lithium-ionbatterijen geproduceerd. In de 'gigafabriek' die Tesla-oprichter en -CEO Elon Musk afgelopen vrijdag opende in Nevada, moet in 2018 50 Gigawattuur per jaar van de band rollen. "Deze fabriek gaat ongeveer hetzelfde aan elektrische batterijen produceren als de rest van de wereld samen", zei hij bij de opening. 

Wiskunde

De reden dat Tesla zo'n enorme fabriek neerzet? In 2018 wil het bedrijf beginnen met de productie van Model 3, de goedkopere versie van Model S. Er moeten dat jaar gelijk een half miljoen exemplaren geproduceerd worden. De enige manier waarop dat gaat lukken, is als er genoeg batterijen zijn voor al die auto's. “Kijk gewoon naar de wiskunde. Als je meer dan 50 procent van de markt bent, zit je in een slechte positie als je niet de controle hebt over de supply chain", zei Brook Porter, senior partner bij Kleiner Perkins (een VC in Silicon Valley) tegen Wired

Maar Musk zou Musk niet zijn als hij het niet grootser zou aanpakken. Met de gigafabriek wil hij de manier waarop we dingen produceren helemaal opnieuw ontwerpen. "Je moet een fabriek zien als een enorme machine, die een andere machine bouwt", zei hij vrijdag bij de opening. "Het verdient meer innovatie en ingenieurswerk dan het product zelf." Hoe precies? Kijk daarvoor naar dit filmpje van de opening van de gigafabriek. 

Overigens staat de gigafabriek er nog niet volledig. Op dit moment is slechts 14 procent van de fabriek gebouwd. Duizend mensen werken zeven dagen per week om de fabriek volgend jaar operationeel te krijgen. 

Feiten

  • Robots zullen een groot deel van het werk in de gigafabriek uitvoeren, maar er zijn daarnaast 6500 werknemers nodig om de fabriek draaiende te houden.
  • De fabriek wordt met een oppervlakte met 539.000 vierkante meter de grootste fabriek qua oppervlakte ter wereld.
  • Qua volume is alleen de Boeing-fabriek in Washington (VS) groter.
  • In de fabriekshal zouden 100 geparkeerde Boeing 747's passen.
  • Of 50 miljard hamsters.

Eva Schram (1988) woont en werkt in San Francisco (VS) en schrijft over technologie en innovatie voor verschillende Nederlandse en Belgische media.