Zzp'er toch niet gepakt; NL verliest concurrentiekracht

Ondernemersnieuws vandaag: zzp'er mag zijn fiscale cadeautjes houden, Scoupy neemt zijn app op de schop en Amazon geeft e-boeken weg.

1. 'Zzp'er toch niet gepakt'

Het kabinet laat de voornemens varen, de zelfstandige ondernemer van een aantal fiscale regelingen te beroven. Dat meldt althans de website lefmoetlonen.nl, waarmee (met steun van regeringspartij VVD) een lans wordt gebroken voor het ondernemerschap. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Belastingen) wil de lastenverzwaringen intrekken. Hij zou binnenkort een onderzoek aankondigen naar oneigenlijk gebruik van de zzp-regeling,

2. Scoupy vernieuwt app

Scoupy, Sprouts startup van het jaar 2012, bestaat 2 jaar en heeft zijn app voor kortingscoupons grondig aangepakt. Zowel voor Android als iOS kreeg die een nieuw uiterlijk, maar ook nieuwe functies. Interessant is de nieuwe mogelijkheid voor bedrijven, om Scoupy als 'branded app' in de eigen huiskleuren uit te voeren. Via Scoupy Exclusives kunnen ze een eigen hoekje inrichten in de app.

3. Nederland verliest aan concurrentiekracht

Auw! Nederland verliest aan concurrentiekracht. Op de nieuwe ranglijst van het World Economic Forum is ons land gedaald van de vijfde naar de achtste plaats. Deels is dat het kabinetsbeleid aan te rekenen, zegt de Rotterdamse innovatieprofessor Henk Volberda in de Telegraaf. Hij leverde de Nederlandse gegevens voor de ranglijst en ziet vier oorzaken voor de terugval op de lijst: de banken die maar weinig krediet verlenen, het begrotingstekort, het gebrek aan innovatie in Nederland en het uitblijven van hervormingen op de arbeidsmarkt.

4. Stamrecht-bv in opmars

Nieuwe regels maken het makkelijker om een bv op te richten, maar dat resulteert nauwelijks in meer startende ondernemers. De regeling wordt vooral gebruikt om fiscaal vriendelijk geld weg te zetten met financiële holdings, beleggingsinstellingen en stamrecht-bv's. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Sinds de invoering van nieuwe wetgeving voor bv's per 1 oktober vorig jaar is er wel 'een significante stijging' zichtbaar van het aantal nieuwe bv's, maar het aantal niet-financiële nieuwe ondernemingen verandert nauwelijks.

5. Zwartspaarders met spijt nog even vrijuit

Zwartspaarders die tot inkeer komen, krijgen van staatssecretaris Weekers nog iets langer de tijd om zich met hun kapitaal te melden. Tot 1 juli volgend jaar kunnen ze nog gebruikmaken van de versoepelde inkeerregeling: boetevrij kunnen ze berouw tonen. Doen ze dat niet, dan kan de fiscus straks tot 12 jaar terug boetes en naheffingen opleggen aan zwartspaarders en fraudeurs.

6. Kodak uit faillissement

Je businessmodel omgooien, een pivot in startupjargon, valt niet mee als je een grijze mastodont bent. Toch is Kodak opgestaan uit de dood - althans, het kwam dinsdag uit faillissement, als een nieuwe onderneming. De digitale camera's zijn de deur uit, voortaan doet Kodak in printdiensten voor bedrijven en onderdelen voor aanraakschemren. Aan de filmindustrie levert het wel nog materiaal. Kodak ging begin vorig jaar failliet, heeft vier miljard dollar schuld uit de weg geruimd en precies de helft van zijn werknemers ontslagen.

7. En dan dit: Amazon geeft papieren lezers korting op e-boek

Boekengigant Amazon lijkt in te zetten op een snelle dood voor het papieren boek. Het wil de bezitters van papieren boeken verleiden een elektronische editie aan te schaffen, door die met grote korting aan te bieden. Wie ooit een dode bomenboek bij Amazon kocht, komt dankzij Kindle Matchbook in aanmerking voor een e-boek van 0 tot 3 dollar.

Tot zover de Sprout update van woensdag 4 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!