Intel mist de tablet-boot; Incasso wordt doe-het-zelfklusje

Ondernemersnieuws vandaag: incasso wordt doe-het-zelfklusje, voormalig Philips-kopstuk Cor Boonstra krijgt curator achter zich aan en Intel wordt gestraft omdat het de tabletrage heeft gemist.

1. Grootste championteler van Nederland is nu Iers 

Prime Champ, de grootste champignonteler van ons land, wordt Iers. Om middernacht heeft koper Monaghan de productielocaties, vestigingen, machines, inventaris, voorraden en klanten overgenomen van curator Louis Deterink. Het Limburgse Prime Champ ging failliet vanwege verliezen en een strafrechtelijk onderzoek naar uitbuiting van Poolse plukkers. Eind januari werd de directeur van Prime Champ daarom aangehouden. Deterink denkt dat de verkoopopbrengst de 8,5 miljoen schuld aan de Rabobank deels zal dekken. De gewone schuldeisers kunnen naar hun geld fluiten.

2. Nederlanders betalen sneller

Dat zou je niet verwachten tijdens de recessie: de gemiddelde tijd die Nederlandse bedrijven hanteren om hun rekeningen te betalen is de afgelopen zes jaar verbeterd. Nou ja, de betaaltermijn liep terug van dertien dagen te laat in 2006 tot negen dagen te laat in 2012. Dat laten nieuwe cijfers van Dun & Bradstreet (D&B) zien. Nederland komt hiermee, na Duitsland, wel op de tweede plaats van snelle betalers in Europa. Dit duidt er volgens de kredietbewakers op dat bedrijven zich hebben aangepast aan het financieel opereren in de recessie en blijven streven naar het op peil houden van de cashflow. Kampioen lakse betalers zijn de Portugezen. Zij rekten de termijn nog eens dertien dagen langer dan wij.

3. Bedrijven aarzelen met social media

Nederlandse bedrijven blijken nog steeds erg terughoudend met de inzet van sociale media. Volgens consultantsbureau KPMG wordt in dertig procent van de bedrijven niet op bestuursniveau over sociale media nagedacht. Bij de helft van de ondernemingen die wel actief zijn op sociale media heeft minder dan de helft dit daadwerkelijk in de strategische plannen staan. Bij één op de vier bedrijven is het de taak van de ceo om sociale media te regelen, maar in de meeste gevallen doet de afdeling sales & marketing de sociale media 'erbij'. Het onderzoek van KPMG wijst uit dat sociale media vooral worden ingezet om in contact te komen met klanten en een beeld te krijgen van de beeldvorming die er heerst over het bedrijf.

4. Krimp pc-markt treft Intel

De pc is aan het doodgaan, en Intel - minder domninant in chips voor tablets of smartphones - voelt dat goed. Vannacht maakte de Amerikaanse chipproducent bekend dat de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar is uitgekomen op 12,6 miljard dollar, tegenover 12,9 miljard dollar in hetzelfde kwartaal van 2012. De nettowinst viel in vergelijking met een jaar zelfs met een kwart terug, van 2,7 miljard naar 2 miljard dollar. De vraag naar chips voor pc's mag zijn gedaald, met de chips voor datacenters die de cloud van rekenkracht voorzien, gaat het crescendo: de omzet ging er zeven procent omhoog.

5. Cor Boonstra krijg curator op zijn dak

De curator van de failliete instalatiebedrijf Hogenboom zet de claimzaak tegen bestuurders Henk Koop en oud-Philipstopman Cor Boonstra door. Begin mei zal de Rotterdamse rechtbank een datum prikken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Curator Henk van Rootselaar houdt de bestuurders van de Koop Groep verantwoordelijk voor de ondergang van Hogenboom, een dochter van Koop. Volgens hem is de pijpenlegger jarenlang als melkkoe gebruikt, waardoor een oninbare vordering van ruim 90 miljoen op het moederbedrijf zou zijn ontstaan. Voor de banken was dat in 2011 aanleiding om de geldkraan dicht te draaien, met het faillissement als gevolg.
 

6. Incasso voortaan doe-het-zelfwerk

Dat is althans de belofte van Payt, een nieuw online platform waarmee ondernemers zelf een incassotraject kunnen starten. Zo houdt hij zelf grip op de communicatie met de wanbetaler en kan hij het incassotraject op elk gewenst moment stopzetten. De incassokosten zijn ook voor de ondernemer zelf. Een incassotraject starten kost bij Payt ongeacht het hoogte van de vordering 19,95 euro, een incassotraject duurt maximaal 30 dagen. Bij betalingsregelingen houdt Payt een vinger aan de pols, en als het uiteindelijk toch misloopt, zorgt het voor een naadloze overgang naar de rechter.

7. En dan dit: Samsung betaalt om rivaal af te kraken

Het wordt vaker gezegd: goede reviews van je product of dienst zijn per dozijn te koop. Maar Samsung maakt het nog bonter: het betaalde studenten om producten van zijn rivaal HTC af te kraken in online nep-reviews. Het gaat blijkbaar om meer dan een gerucht, want de Koreaanse concurrentiewaakhond heeft een onderzoek ingesteld. Samsung zelf wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Wel meldt het dat het onmiddellijk is gestopt met alle marketingactiviteiten waarbij anonieme commentaren worden gebruikt." Dat klinkt aardig schuldbewust. 

Tot zover de Sprout update van woensdag 17 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!