‘Eerst saneren, dan uitbesteden’

Productie verplaatsen naar landen waar dit goedkoper gedaan kan worden, betekent niet per definitie dat er kosten worden bespaard en dat er meer winst gemaakt wordt. Het directe verband tussen lagere productiekosten en hogere winst kan niet zomaar worden gemaakt. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Erasmus Universiteit.

Vooral voor ondernemingen in de maakindustrie lijkt het aantrekkelijk om de kosten te drukken door de productie te verplaatsen naar landen waar de lonen lager liggen. Zeker nu de dollar laag staat, is de verleiding groot om werk te laten doen in de Verenigde Staten. Maar ook China en India zijn nog altijd populaire landen om dit werk naar uit te besteden. Dit gaat ten koste van landen in Midden- en Oost-Europa.

Voordat de uitbesteding van een productie namelijk goed kan lopen, moet een ondernemer ter plekke zijn geweest om uit te leggen hoe alles moet gebeuren. Dit kost tijd en geld. Bedrijfskundige en onderzoeker van de Erasmus Universiteit Bart van Hezewijk raadt bedrijven op Zibb.nl aan ´eerst de processen in eigen huis op orde te hebben’. Eerst saneren, dan uitbesteden, vindt Van Hezewijk.

Voor het onderzoek maakt de Erasmus Universiteit gebruik van online enquêtes. Via www.maakhetmaarwaar.nl kunnen ondernemers deelnemen aan het onderzoek.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!