10 snelgroeiende Braziliaanse steden

Natuurlijk zijn Sao Paulo en Rio de Janeiro de belangrijkste zakelijke centra van Brazilië. Maar het land is groot en er zijn tal van andere steden die zich snel ontwikkelen. 10 ronkende motoren achter de Braziliaanse economie.  

1. Campinas

Bevolking: 1,1 miljoen. Agglomeratie: 2,7 miljoen.

Campinas is het pareltje onder de beloftes in Brazilië. De stad is gelegen in de staat Sao Paulo, op twee uur rijden van de gelijknamige stad met 20 miljoen inwoners.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

Campinas is het handelsknooppunt voor een grote agribusinessregio. Vooral koffie, suikerriet en katoen worden hier verbouwd. Maar belangrijker is dat de stad bekend staat als het Braziliaanse Silicon Valley. Het vormt de basis van veel IT-bedrijven en de grootste high-tech incubators en parken (in totaal acht). Zoals wij hier gewend zijn aan de Eindhovense High Tech Campus, moet je in Campinas denken aan namen als CIATEC I en II, Softex, Technopark InCamp, Polis en TechTown. Voorbeelden van high-tech innovatie bestaan uit de productie van nieuwe typen glasvezel, duurzame brandstoffen als ethanol, medische toepassingen, satelliettoezicht op het milieu, software voor de landbouw, digitale telefooncentrales, genetische manipulatie en DNA-technologieën.

Er wordt niet alleen veel nieuws ontwikkeld. Ook de gevestigde orde is ruim vertegenwoordigd in Campinas. Grote bedrijven produceren kledingstukken, auto's, (motor)fietsen, (landbouw)machines, etenswaren, (petro)chemische en farmaceutische producten, papier en apparatuur voor telecommunicatie en ict.

Het lokale opleidingsniveau is hoog. De regio is de thuisbasis van vele onderzoekscentra en universiteiten, zoals LNLS, CPqD, CenPRA, Embrapa, Unicamp, Facamp en Puccamp.

Kun je er makkelijk op zakenreis?

Campinas heeft een eigen internationale luchthaven, die net is geprivatiseerd en de bedoeling is om aanzienlijk uit te breiden in de komende jaren. Door de activiteiten van verschillende Braziliaanse luchtvaartmaatschappijen, zoals TAM, Gol, Trip en Azul, is Viracopos ook een van de belangrijkste nationale luchthavens. Er wordt een zeer snelle treinverbinding gebouwd tussen de stad en de luchthaven. Verder heeft de stad goed onderhouden snelwegen naar alle denkbare richtingen in de staat Sao Paulo. Enig nadeel is dat de stad zo populair bij zakelijke reizigers is, dat je lastig een beschikbare hotelkamer kan vinden.

 

2. Santos Bay Area

Bevolking: 1,6 miljoen inwoners. Naast de 420.000 inwoners van Santos zelf, wonen er in het naburige Guaruja en Sao Vicente nog eens 420.000 en 300.000 mensen.

Het gebied ligt op 45 minuten rijden van Sao Paulo, via een paar spectaculaire snelwegen door een bergachtig gebied met regenwoud.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

Santos herbergt ten eerste de grootste haven van Latijns-Amerika en is het kloppende hart van de Braziliaanse scheepvaartindustrie. Daarnaast blinkt de regio uit in toerisme: Santos beschikt over uitstekende stranden en hotels, terwijl Guaruja 's lands beste 5 sterren strandresorts aanbiedt. In de haven leggen veel cruiseschepen aan.

Een groot deel van de wereldproductie van koffie wordt via Santos vervoerd. Andere belangrijke Braziliaanse exportproducten, zoals staal, olie, auto's, sinaasappels, bananen en katoen, passeren hier ook de revue. In 2011 heeft de haven een record geboekt met het in- en uitladen van 97.170.308 ton vracht, een groei van 1,2% ten opzichte van 96.025.258 ton in 2010. Interessant is dat de invoer beter presteerde dan de uitvoer: de export bedroeg 62.876.977 ton (-2,0%) en de import steeg tot 34.293.331 ton (+7,6%). Of de in- en uitvoer van tonnen vracht zal stijgen de aankomende jaren, valt nog te bezien: er is bijna geen ruimte meer voor een 'nieuwe Maasvlakte'.

De olie-uitvoer is trouwens vooral iets van de laatste jaren. In oktober 2006 werd voor de kust van Santos olie ontdekt. Maatschappij Petrobras investeert fors in het gebied.

Kun je er makkelijk op zakenreis?

Dat kan beter. Er is geen luchthaven en dus ben je aangewezen op de drukke Congonhas-luchthaven van Sao Paulo. Ook zijn er beperkingen wat betreft het verplaatsen via de snelweg: alle snelwegen leiden naar Sao Paulo en daarmee zijn de stad en de regio enigszins geisoleerd van de rest van het land.
 

 

3. São Jose dos Campos

Bevolking: 700.000 inwoners. Samen met de naburige steden in de Vale do Paraiba loopt dit aantal op tot meer dan 1,2 miljoen.

Wederom een stad die zich binnen de invloedsfeer van Sao Paulo bevindt. Twee snelwegen verbinden de plaats met de grootste metropool van Brazilie.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

São Jose dos Campos is een onderzoekscentrum in Brazilië. De Braziliaanse ruimtevaart- en luchtvaartindustrie zijn hier zeer sterk vertegenwoordigd. Drie andere belangrijke lokale industrieën zijn de auto-, olie- en petrochemie-industrie. Verder worden hier veel farmaceutische en duurzame goederen geproduceerd en er is een aanzienlijk aantal telecombedrijven in de stad.  Een plaatsje in de buurt, Jacarei, staat bekend als de bierhoofdstad van Brazilie.

Incubators voor tech start-ups zijn opgezet bij de Univap University en de Petrobras-raffinaderij. De CTA herbergt een andere incubator, Incubaero, die volledig gericht is op de luchtvaart. Univap beschikt over een park met een capaciteit van ongeveer 40 kleine en middelgrote innovatieve bedrijven, onder meer op het gebied van materiaalinnovatie, elektronica en telecommunicatie, lucht-en ruimtevaart, energie, milieucontrole, biotechnologie, bio-informatica, chemische technologie en software. Een nieuwe technologisch park, beheerd door het bestuur van de staat São Paulo, zal onderdak bieden aan twee nieuwe denktanks: het Instituut voor Technologisch Onderzoek (IPT) en de ItecBio (Instituto de Tecnologias Biomédicas).

Kun je er makkelijk op zakenreis?

Wederom ontbreekt het aan een eigen luchthaven, hoewel de internationale luchthaven van Sao Paulo heel dicht in de buurt is. De snelwegen die aansluiten op Sao Paulo, kunnen doordeweeks echter vrij verstopt raken. Evenmin stopt er een hogesnelheidstrein, maar zo'n verbinding staat in de nabije toekomst wel op de planning.
 

 

4. Joinville

Bevolking: 520.000 inwoners, agglomeratie 1,1 miljoen.

Deze stad bevindt zich in de oostelijke staat Santa Carina, ten zuiden van Sao Paulo en ten noorden van havenstad Porto Alegre. Joinville staat bekend om zijn hoge welstandsniveau en heeft veel inwoners van Duitse afkomst, omdat de stad in 1850 werd gekoloniseerd door immigranten uit de regio Hamburg. Ook bestaat de plaats uit veel Zwitsers, Noren en andere immigranten.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

Deze snelgroeiende stad is een knooppunt voor de IT- en bouwindustrie. Joinville ligt onder meer dicht bij havenplaats Sao Francisco (niet te verwarren met) en een andere regionale zakenstad, Curitiba.  De stad is de thuishaven voor de grootste softwarebedrijven van Brazilie, zoals Datasul, Logocenter, Microvix en SoftExpert.  Andere bekende aanwezige merken zijn Tupy, Tigre, Embraco, Dohler, Whirlpool, Wetzel, Busscar, Ciser en Schulz S / A. Joinville heeft tal van universiteiten, zoals FCJ (Faculdade Cenecista de Joinville), UDESC (Universidade do Estado de Santa Catarina), Univille (Universidade da Região de Joinville), UFSC en vele anderen.

Kun je er makkelijk op zakenreis?

Joinville is wel bevoorrecht met een goede infrastructuur, vandaar dat het ondanks zijn aanvankelijk anonieme bestaan toch een belangrijke handelsknooppunt is geworden. Het heeft een luchthaven voor binnenlandse vluchten, en in de directe omgeving (een tot twee uur rijden) zijn drie andere luchthavens: Navegantes Airport, Curitiba International Airport en Florianópolis International Airport.  Joinville is niet voor niets een belangrijk centrum voor evenementen, beurzen en conferenties.
 

 

5. Campos dos Goytacazes

Bevolking: 500.000 inwoners.

De eerste besproken stad in de staat Rio de Janerio. De plaats ligt ten noorden van de bekendste Braziliaanse metropool, Rio de Janeiro, en bevindt zich in een gebied met veel planologische ontwikkelingen. Lokaal miljardair Eike Batista geeft de bekende stadsplanner Jaime Lerner de vrije hand voor het ontwerp van Cidade X (ook wel X-City), een gloednieuwe stad die 250.000 inwoners moet huisvesten.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

Campos is voorlopig vooral een trekpleister voor het toerisme en de olie-industrie. Maar met de plannen van oliemiljardair Eike Batista, die samen met een aantal buitenlandse investeerders ook opdracht heeft gegeven voor de bouw van een heel grote nieuwe haven met industrieterrein, kan de stad snel veelzijdiger worden. Bijvoorbeeld voor de export van mijnproducten uit de staat Minas Gerais. Gekwalificeerd personeel is al binnen handbereik, door de aanwezigheid van een aantal universiteiten.

Kun je er makkelijk op zakenreis?

Het kan beter. Campos heeft een eigen nationale luchthaven. Maar toch is de stad nog steeds een beetje geïsoleerd en teveel gericht op Rio de Janeiro. Werk aan de winkel voor Batista dus.

 

 

6. Uberlândia

Bevolking: 610.000 inwoners, agglomeratie: 850.000.

Uberlândia is gelegen in het westelijke deel van de staat Minas Gerais, in een regio die ook Triangulo Mineiro (Minas-driehoek) genoemd wordt. Dat bevindt zich nabij het noorden van de staat Sao Paulo en de zuidelijke grens van de staat Goias.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

De Minas-driehoek is een van de rijkste landbouwgebieden van Brazilië, grotendeels dankzij de stroming van de rivieren Paranaíba en Grande. De agro-business is lokaal daardoor goed vertegenwoordigd. Verder heeft Uberlandia een aanzienlijke focus op de logistiek en de dienstensector. In het noorden van de stad is een groot industrieel park gevestigd, met een aantal bekende (inter)nationale bedrijven als Cargill, Casas Bahia, Companhia de Telecomunicações do Brasil Central (CTBC), Monsanto, Petrobras, Sadia, Souza Cruz en Coca-Cola. Die bedrijven richten zich op een lokale consumentenmarkt van drie en een half miljoen mensen.

Talent is er genoeg. Uberlandia heeft een aantal hogescholen en een groot aantal universiteiten, waaronder de Universidade Federal de Uberlândia, die ongeveer dertigduizend studenten heeft en een van de belangrijkste universiteiten van het land is.

Kun je er makkelijk op zakenreis?

Pico bello in orde. De plaats heeft een goede verbinding met alle grote steden door een aantal federale snelwegen. Uberlândia ligt op ongeveer 580 km  van São Paulo, die je via een moderne en dubbelbaans snelweg kunt bereiken. De hoofdstad van de staat Minas Gerais, Belo Horizonte, bevindt zich op 560 km afstand en Brasília, de hoofdstad van het land, ligt op slechts 440 km naar het noorden. Verder staat Uberlândia in verbinding met de van Noord- naar Zuid-Brazilië lopende Atlântica-spoorlijn, en heeft het een eigen luchthaven. De goede infrastructuur was de reden voor de bouw van een een groot nationaal congrescentrum met hotel en andere voorzieningen.
 

 

7. Ribeirao Preto

Bevolking: 600.000 inwoners, agglomeratie 1,4 miljoen.

In 1911 kwam deze plaats tot leven door de opening van haar eerste fabriek, de Antarctica Brewery Company, tegenwoordig deel van de bekende AmBev Groep. De Antarctica fabriek leidde tot de opening van een aantal bierhuizen in de stad en een van hen werd Pinguim genoemd. Veel mensen zeggen dat Pinguim het beste tapbiertje van Brazilië is. Dus is dat nu het symbool van de stad, die zich tussen Uberlandia en Sao Paulo bevindt.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

Ribeirao Preto trekt, naast haar bier, vooral de aandacht met haar sterk aanwezige agro-industrie. De stad organiseert jaarlijks de "Agrishow", een van de belangrijkste agrarische vakbeurzen. Maar naast de productie van suiker, jus d'orange, katoen, rijst, vlees, en zuivel, worden er ook kledingstukken, machines, staalproducten, chemicalien , farmaceutische producten en bouwmaterialen geproduceerd. De stad is ook de thuishaven van luchtvaartmaatschappij Passaredo.

Het opleidingsniveau is ook in orde, sinds een afdeling van de Universiteit van Sao Paulo naar de stad kwam. Dat lokte ook de komst van een groot aantal andere scholen, hogescholen en universiteiten uit. Denk aan Centro Universitario Moura Lacerda, Faculdades Bandeirantes, Centro Universitario Barão da Mauá, Faculdade Anhanguera, Faculdade Reges, Faculdade São Luís, Faculdades COC, Universidade de Ribeirão Preto (UNAERP), Universidade Paulista (UNIP ), Fundação Armando Alvares Penteado (FAAP), Fundação Fritz Muller (FFM), FGV-COC (Fundação Getúlio Vargas).

Kun je er makkelijk op zakenreis?

Het is geen nationaal knooppunt, maar je kunt je prima bewegen naar Sao Paulo en Uberlandia. Ribeirao Preto heeft een nationale luchthaven en is goed verbonden door snelwegen en spoorwegen.

 

8. Suape

Bevolking: Suape heeft, samen met de gemeenten Ipojuca en Cabo de Santo Agostinho, een bevolking van 370.000 inwoners.

Maar Suape, te vinden in de deelstaat Pernambuco, is eigenlijk geen stad. Het is onderdeel van Ipojuca, dat weer behoort tot de agglomeratie van havenstad Recife. Toch wordt Suape aangemerkt, omdat de plaatselijke economische groei hier juist het sterkst is. Dit in contrast met het feit dat Recife een van de meest gewelddadige steden in Brazilie is.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

Suape heeft een van de grootste havens en industrieterreinen van Brazilië. Het is in bezit van de belangrijkste containerterminals van het noordoosten van Brazilië. Vloeistoffen, zoals bijproducten van aardolie, ethanol, plantaardige oliën en een aantal chemische producten, vormen meer dan 80% van de im- en export van de haven. Meer dan honderd bedrijven uit bijna alle branches zijn er aanwezig, waaronder Petrobras. Die heeft hier de grootste scheepswerf van Zuid-Amerika en een groot petrochemisch complex. Naast het sterke b2b-karakter floreert in de nabijheid van Suape ook het toerisme. Het is beroemd om zijn stranden als Porto de Galinhas, Muro Alto en Maracaipe. Er zijn enorme investeringen in onroerend goed, zowel commerciële als residentiële, ook ten dienste van de haven. In al deze ontwikkeling staat onze eigen grote havengemeente, namelijk die van Rotterdam, Suape enorm bij. Recife was in de zeventiende eeuw ook een bekende afdeling van de Nederlandse West-Indische Compagnie.

Kun je er makkelijk op zakenreis?

De infrastructuur is kortgeleden enorm verbeterd met de aanleg van Transnordestina spoorweg, die Suapa in verbinding brengt met 7 staten. Verder was er al een uitstekende internationale luchthaven in Recife, met (charter)vluchten naar Europa, Miami en Panama.
 

 

9. Londrina

Bevolking: 510.000 inwoners, agglomeratie: 1,1 miljoen.

In 1925 werd in Londen de Northern Paraná Land Company gevestigd. Dit bedrijf was verantwoordelijk voor de kolonisatie van meer dan 500.000 hectare (2000 duizend vierkante kilometer) in het noordelijke deel van de staat Paraná. Nog steeds bevinden zich binnen dit gebied de grootste steden van Paraná, dat overigens grenst aan de bekende Iguazu-watervallen. Een daarvan is Londrina, een plaats die in de veertiger jaren gesticht werd. De naam Londrina is een eerbetoon aan Londen (Londres in het Portugees), als dank voor de Britse ondernemers die spoorwegen in de regio bouwden om koffie te kunnen vervoeren naar de haven van Santos.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

Landbouw is dankzij de vruchtbare aarde nog altijd de belangrijkste economische activiteit van Londrina, hoewel het belang ervan is afgenomen in de afgelopen jaren. De agrarische activiteiten kun je onderverdelen in koffie, maïs, tarwe, katoen, tuinbouw, bonen, pinda's, rijst, suikerriet en sojabonen. In de nabijheid van Londrina bevindt zich bovendien een ander agrarisch centrum, Maringa. Deze stad met een agglomeratie van 630.000 mensen biedt 'onderdak' aan voedselreuzen als Coca-Cola en Cocamar. Ook is er in beide plaatsen veel metaalverwerkende industrie te vinden. Het educatieve niveau is in orde, met de aanwezigheid van een aantal universiteiten.

Kun je er makkelijk op zakenreis?

De stad is niet aangesloten op een uitgebreid snelwegnetwerk, maar dit komt ook doordat er in dit gebied niet veel grote steden te vinden zijn. Je kunt in ieder geval prima met de auto naar de grote oostelijke steden begeven. Bovendien heeft Londrina een binnenlandse luchthaven. Verder herbergt de stad ook verschillende hotels en restaurants die gericht zijn op het ontvangen van zakelijke bezoekers.

 

 

10. Cabo Frio

Bevolking: 200.000 bewoners. Met inbegrip van nabijgelegen steden zoals Buzios, en Arraial do Cabo is dat 300.000.

Dit is de tweede stad uit de lijst die zich in de regio van Rio de Janeiro bevindt. Cabo Frio wordt met zijn aanwezigheid van rijke burgers en stranden ook wel gezien als het Nice of Cannes van Brazilie. Buzios koketteert nog steeds met het feit dat deze plaats eens bezocht werd door Brigitte Bardot.

In welke sectoren kun je er zaken doen?

Cabo Frio is een joker in deze lijst. Het heeft door zijn mooie stranden en rijke burgers vooral veel potentie als toeristische hotspot, maar die status moet het nog behalen. Maar met de nieuwe Cabo Frio International Airport (vooralsnog goed voor vluchten binnen Latijns-Amerika), de investeringen in kwaliteitshotels en appartementencomplexen, een marktintrede van oliemaatschappij Petrobras, het aanmeren van cruiseschepen en een legioen gepensioneerde Cariocas, geldt deze stad als een belofte. Voorlopig is dit nog een speeltuin voor de rijken, maar dat verandert als de aanstaande middenklasse van Brazilië met vakantie vieren begint.

Kun je er makkelijk op zakenreis?

Zoals gezegd, Cabo Frio heeft een (inter)nationale luchthaven. Je zult wel moeten overstappen eer je in Europa bent. Verder leiden er brede asfaltwegen van Cabo Frio  naar Rio de Janeiro (twee uur rijden, afhankelijk van de omstandigheden) en een aantal andere grote steden.
 

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!