2 simpele stappen om je als ondernemer voor te bereiden op de Brexit

De Brexit-klok tikt door en slechts een fractie van alle Nederlandse ondernemers is voorbereid. Jij nog niet? Geen nood: door deze twee stappen uit te voeren, bereid je je perfect voor.

Fungeert het politiek gehannes van Theresa May en kornuiten rondom de Brexit nu nog vooral als Monty Python-esk vermaak, over een paar maanden zou het weleens gedaan kunnen zijn met het vertier. Importeer of exporteer je fysieke goederen naar het Verenigd Koninkrijk? Dan zul je, net als 35.000 andere ondernemers, voor het eerst te maken krijgen met de bitterharde douane, die je product onder de loep neemt wanneer het de Europese Unie verlaat.

Het probleem: slechts 18 procent van de ondernemers zou zich op de Brexit hebben voorbereid. De bedrijven die dit nog niet hebben gedaan, moeten zich ervan bewust zijn dat een voorbereiding 2 maanden tot 1 jaar tijd vergt. De Brexit vormt dus een groot risico voor het Nederlandse bedrijfsleven en daarmee onze economie. Zo groot zelfs dat de Douane enigszins wanhopig aan de bel trekt met de boodschap: bereid je voor, want op 29 maart 2019 is het zover! Doe je niets, dan loop je het risico dat je vanaf 30 maart geen zaken meer kunt doen met het Verenigd Koninkrijk.

Goed, wat moet je precies doen? Sprout vat het voor je samen in twee simpele stappen. Voer je die uit, dan ben je Brexit-proof:

Stap 1: EORI-nummer

Wil je zakendoen met landen buiten de EU, dan heb je een zogeheten EORI-nummer nodig. Het is heerlijke bureaucratie, maar – zoals dat gaat – met een doel: het nummer zou ervoor zorgen dat gegevens in de EU sneller kunnen worden uitgewisseld. Een EORI-nummer kun je hier aanvragen.

Stap 2: doe de scan

De wereld zou de wereld niet zijn, als je niet nog talloze extra certificaten nodig zou hebben voor de Brexit. Om te weten welke certificaten voor jouw bedrijf vereist zijn, heeft de overheid een kekke tool ontwikkeld; de zogeheten Brexit Impact Scan. Het werkt een beetje zoals het invullen van je belasting: vink de hokjes aan die voor jouw onderneming van toepassing zijn en er komt een resultaat op maat uitrollen. Hierin staat precies vermeld welk papierwerk jou de komende maanden, eh, slapeloze nachten zal bezorgen.

Tuurlijk, bij onze overzeese buren is het momenteel één grote politieke chaos, en er is zelfs een scenario mogelijk waarbij de Brexit niet eens doorgaat. Anticipeer echter op het feit dat de Brexit er waarschijnlijk wel gewoon komt en dat een ‘no deal’-scenario zelfs tot de mogelijkheden behoort. Bereid je dus tot in de puntjes voor, zodat de Brexit er niet toe leidt dat de chaos in het VK ook jouw bedrijf parten zal spelen.

Lees hier meer over dit onderwerp.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl