5 Nederlandse ondernemers die hard aan de weg timmeren in Amerika

beeld californie

Met je bedrijf de sprong maken naar het ‘land van de onbegrensde mogelijkheden’ blijft een droom voor veel Nederlandse ondernemers. Deze 5 ondernemers maakten de overstap en hebben de VS nu als thuisbasis.

arean van veelen offerup founder 1. Arean van Veelen

Met OfferUp, de Amerikaanse Marktplaats die Craigslist overbodig moet maken,  gooit oprichter Arean van Veelen hoge ogen in Seattle. Het bedrijf maakte begin deze maand bekend de unicorn-status te hebben verkregen door een investering van 210 miljoen dollar aan groeikapitaal. Niet direct het eerste avontuur van Van Veelen in de USA, sinds 1997 loopt hij in het land rond. De jaren voor OfferUp was hij CTO van sociale media platform Konnects.

2. Jouk Pleiterjouk pleiter backbone oprichter.jpg

Ruim 13 jaar nadat Jouk Pleiter Backbase startte is het bedrijf dat software maakt voor financiële instellingen gegroeid naar, onder meer, de Verenigde Staten. Zonder slag of stoot ging dat niet: het eerste kantoor van het bedrijf in startup-walhalla Silicon Valley ging na twee jaar dicht. Het tijdsverschil was te groot. Een tweede poging in Atlanta blijkt wel een gouden zet: Pleiter mag onder meer zakenbankgigant Goldman Sachs tot de klantenkring rekenen. 

3. Peter WeijmarshausenPeter-Weijmarshausen

Tijdens de hype die de 3D-print-hype was groeide het bedrijf van Peter Weijmarshausen als kool. Bij Shapeways kun je online je eigen design laten uidraaien in - je raadt het al - drie dimensies. Overigens startte hij de toco in New York samen met een andere Nederlander, Robert Schouwenburg, maar die heeft ondertussen de onderneming verlaten. Magische getal van het bedrijf lijkt 30 miljoen dollar te zijn: zowel in 2013 als in 2015 kwam dat bedrag binnen van investeerders. Daar kunnen we vast nog een hoop 3D-printjes voor terugzien. 

4. David Mayerdavid mayer.jpg

Eigenlijk ging Mayer in 2008 naar de Verenigde Staten toe om te werken bij Equinox, een bedrijf in gezondheidszorg. Maar na drie jaar veranderde dat plan in het oprichten van zijn eigen bedrijf, Rendle. Waarvan hij zichzelf vandaag de dag Chief Wellness Officer noemt. De startup analyseert de gezondheid van medewerkers, denk aan rugklachten, overgewicht en of, en zo ja hoeveel, er gerookt wordt. Daaruit destilleert Rendle de kosten voor de werkgever. 

5. Jeroen Mol /Jerome H. MolJeroen_mol prolin

De naam 'Jeroen Mol' uitspreken is lastig voor mensen die niet dagelijks kaas op hun brood doen. Daar kwam in ieder geval de oprichter van werkplekken beheerder op afstand Prolin achter. Daarom heet Mol buiten de Nederlandse landsgrenzen Jerome H. Mol. Het bedrijf startte hij in 2009 aan HP maar ondertussen staat hij weer aan het roer bij Prolin. 

Zo'n lijst is natuurlijk nooit compleet. Denk aan Arthur van Hoff (Jaunt VR), Derek Roos die in Boston die hoge ogen gooit met Mendix, app-platform. of Ruben Daniels, medeoprichter van online programmeerplatform Cloud9.

Heb jij nog meer Nederlandse ondernemers die ook in deze lijst thuishoren? We horen het graag op Twitter of Facebook!

Is Freelance redacteur voor de website van Sprout.

Via de mail bereikbaar op tijmen@sprout.nl