Afrika sluit grenzen voor Europa

De Afrikaanse landen verwerpen de economische samenwerkingsakkoorden die de EU voorstelt. Afrika eist garanties voor marktbescherming.

De EU en de Afrikaanse landen zijn er niet in geslaagd de meningsverschillen op te lossen over de economische samenwerkingsakkoorden (EPA's). "We praten niet meer over EPA's, het is duidelijk dat Afrika ze heeft verworpen", verklaart de Senegalese president Abdoulaye Wade.

 

De EPA's moeten de toekomstige handelsbetrekkingen tussen de EU en Afrika regelen. De bestaande regelingen worden per 1 januari 2008 niet langer toegestaan door de Wereldhandelsorganisatie (WTO), zo meldt NRC Handelsblad.

 

Doordat er eerder dit jaar steeds geen overeenstemming over EPA's werd bereikt, worden nu haastig allerlei akkoorden gesloten om te voorkomen dat Afrikaanse goederen per 1 januari van de Europese markt geweerd worden.

 

Verzet

Het verzet van de Afrikaanse landen tegen de EPA's vloeit voort uit de afpsraak dat de markten op termijn ook daar open moeten voor Europese producten. De Afrikaanse landen vrezen dat dit ten koste gaat van hun eigen ondernemers. Zij voelen zich gesterkt door de enorme investeringen van China op het continent. Afrika heeft Europa niet meer nodig.

 

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, biedt aan volgend jaar verder te onderhandelen over de EPA's. "Ons aanbod is goed voor Afrika. Het gaat niet alleen over handel, ook over ontwikkeling. Het zal de Afrikaanse economiën helpen om te integreren in de wereldmarkt."

 

Dat zou geen kwaad kunnen. Ondanks de bloeiende handel met China neemt Afrikas' aandeel in de wereldhandel af.

 

Mugabe

Ondanks de sneren - voornamelijk van dictator Robert Mugabe van Zimbabwe - richting EU over koloniale arrogantie en bemoeizucht werden de partijen het wél eens over zaken als klimaatverandering, immigratie en zelfs mensenrechten.

 

De aanwezigheid van Mugabe gooide extra olie op het vuur tijdens de top. Uit protest tegen de notoire mensenrechtenschender weigerde de Britse premier Gordon Brown de top bij te wonen.

 

Nederland, Duitsland, Zweden en Denemarken lazen de dictator zaterdag de les over mensenrechten. Mugabe verweet de leiders van deze landen marionetten te zijn van hun Britse collega.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!