Albanië, het Europese China?

We zouden het bijna vergeten. Daar ergens in het zuidoosten van Europa, ingeklemd tussen Griekenland en Macedonië ligt Albanië. Voor velen een synoniem voor chaos, maar sinds kort ook een plaats voor ontluikend ondernemerschap.

Bij Nederlanders is het land vooral bekend om het communistische verleden, piramide-spelen op staatsniveau en een algeheel bankroet. Maar het nieuwe Albanië slaat een andere weg in. Enthousiaste ondernemers als Arben Xibri betreden met hun bedrijf de Europese markt. Zijn textielhandel is leverancier van het Britse warenhuis Harrods.

 

Albanië is aantrekkelijker voor West-Europese landen dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo kunnen de Albanezen voor hetzelfde prijsniveau produceren als de Chinezen en is de transportduur aanmerkelijk korter dan als spullen uit China moeten komen. Oké, de corruptie is er nog lang niet verdwenen, volgens een laatste EIM-rapport een reden om geen zaken te doen met Midden- en Oost-Europa, maar wie een risico durft te nemen, kan nog wel eens een goede slag slaan.

Voor de Italianen bieden Albanese ondernemers in ieder geval al een goede manier van zaken doen. Gokje wagen? Kijk hier eens voor een lijst van Albaneze bedrijven.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!