Amerikaanse bedrijven domineren de wereldmarkt (en wel zo)

Amerika

Amerikanen kunnen goed zakendoen. Binnen tal van sectoren domineren Amerikaanse bedrijven de wereldmarkt. Alleen in de metaal- en autobranche wil het maar niet vlotten.

Arjen Lubach hield deze week in Zondag met Lubach een betoog tegen monopolies in de bedrijvenwereld. Google en Facebook zouden zo groot worden dat een soort hernieuwd communisme ontstaat, waarbij alles binnen een sector door één partij wordt geproduceerd. Bedoeld met een vette knipoog, natuurlijk, maar treffend verwoord. Lubach kwam met een Bernie-esk en Warren-esk advies: opknippen, die handel!

Amerikanen domineren

Goed, veel van de grote monopolisten komen uit de Verenigde Staten. Hoe groot is het wereldwijde marktaandeel van Amerikaanse bedrijven in hun sector eigenlijk? In veel sectoren wel érg groot, leren we uit een gisteren gepubliceerde infographic van zakenblog Visual Capitalist. Jawel, de Amerikanen domineren wereldwijd nog altijd. Amerikaanse softwarebedrijven hebben bijvoorbeeld 86 procent van de wereldwijde markt in de handen. Amerikaanse IT-bedrijven bezitten 78 procent van de wereldwijde markt.

Amerikanen scoren over de gehele linie uitstekend, alleen niet binnen de – toegegeven, roestige – metaal- en mijnsector en de autobranche, waar ze mondiaal 12 procent marktaandeel genieten. Alle inspanningen van Tesla daargelaten, bezitten Amerikaanse bedrijven ook ‘maar’ 20 procent van de wereldwijde automarkt. Misschien dat prutspresident Donald Trump er met zijn al een miljoen keer uitgestelde importheffingen nog iets aan zal veranderen, maar wij achten de kans klein.

Visual Capitalist

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl