Bedrijfsleven Oost-Europa onbetrouwbaar

Zakendoen met bedrijven in Oost-Europa is een garantie voor ergernis en lege bankrekeningen: facturen betalen is er niet populair.

Niets vervelender dan een klant die niet op tijd betaalt. Behalve dan een klant die helemaal niet betaalt. Wat dat betreft is zakendoen op de groeimarkten van Oost-Europa een risicovolle onderneming.

 

Vooral in Roemenië, Polen en hongarije heerst een slechte betalingsmoraal, blijkt uit het onderzoek 'Betalingspraktijken in Centraal en Oost-Europa' van kredietverzekeraar Atradius.

 

Wat is het probleem? Volgens het onderzoek is de post openstaande vorderingen als percentage van het balanstotaal vaak te hoog bij de bedrijven. In Polen en Roemenië blijft vijf tot zeven procent van alle facturen zelfs onbetaald.

 

Traditie

Hoe kan dat? Bert Bruning, directeur van Atradius Nederland, legt het zo uit: "In Oost-Europa is minder sprake van een juridische traditie waarmee bedrijven mogelijke claims kunnen afdwingen. Soms is zelfs geen sprake van faillissementswetgeving."

 

Zoals gezegd springen Polen en Roemenië er met kop en schouders bovenuit. Niet alleen worden veel rekeningen hier helemaal niet afgehandeld, ook is het percentage openstaande vorderingen op de balans respectievelijk 36 en 76(!) procent. In West-Europese landen ligt dit rond de tien procent.

 

Hongarije

West-Europese ondernemers vinden de Hongaren een stuk betrouwbaarder. Maar uit het onderzoek blijkt dat dit een misverstand is. De Hongaren zelf achten hun collega's in ieder geval stukken minder betrouwbaar.

 

Niet zo gek: de Hongaarse economie holt achteruit. Vorig jaar gingen 165 op de 10.000 bedrijven in dit land failliet, terwijl dat in heel Europa slechts 67 en in Nederland 87 failissementen per 10.000 ondernemingen is.

 

Zakendoen met Oost-Europa is sowieso anders. Ontwijk de valkuilen dankzij de tips van intercultureel trainer Jacob Vossestein.

 

Meer weten over incasseren in Europa? Kijk op expertlog.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!