Belastingvrij ondernemen op Curaçao

Geen ondernemer is vies van een belastingvlucht. Curaçao is een van de vele taxhavens in de wereld. Het eiland hanteert een vennootschapsbelastingtarief van 2 procent. Maar Curaçao is niet voor iedere ondernemer weggelegd. “Met minder dan een ton winst is Curaçao niet aantrekkelijk.”

De balans van Curaçao staat er slecht voor. Toerisme is de belangrijkste motor van de economie. Reden genoeg voor de regering om naar nieuwe inkomstenbronnen te zoeken. Het instellen van een economische zone in 2001 is daar één van. Wie zijn bedrijf op Curaçao vestigt, betaalt twee procent winstbelasting. Klinkt aantrekkelijk, maar een belastingvlucht is niet voor iedere ondernemer weggelegd.

Allereerst de voordelen. Curaçao ligt centraal in de wereld. Handel met economische grootmachten Zuid-Amerika en de VS is eenvoudig, want in dezelfde tijdzone. Daarnaast spreekt een groot deel van de bevolking Nederlands, Engels én Spaans. Het opleidingsniveau is redelijk en de loonkosten zijn laag.

Curaçao is vooral aantrekkelijk voor internetbedrijven. Meer dan serverruimte, een directie en een bankrekening op de Antillen is in beginsel niet nodig om van het gunstige belastingtarief gebruik te maken. U kunt gewoon vanuit Oostknollerdam uw webbedrijf blijven bestieren. Ook producten hoeven het eiland niet eerst aan te doen om onder de regeling te vallen. U kunt gewoon producten verzenden vanuit Nederland.

Vereisten:

  • U moet een rechtspersoon zijn (NV/BV)
  • Uw activiteiten moeten in beginsel gericht zijn op buitenlandse afnemers (dus buiten Curaçao)
  • De activiteiten moeten bijdragen aan de economische groei van de Nederlandse Antillen. Dus of door winst te maken of door het bijdragen aan de werkgelegenheid.
  • U moet een e-zone vergunning hebben en uw NV/BV moet in een zogenoemd e-zone gebouw gevestigd zijn.


Belastingen

De belasting op winst bedraagt slechts 2 procent. Dit percentage is gegarandeerd tot 1 januari 2026, mits u zich aan bovenstaande vereisten houdt. Daarnaast is de invoer van goederen door de e-zone vrijgesteld van invoerrechten en omzetbelasting. En levering van goederen aan buitenlandse afnemers is vrijgesteld van de Nederlands Antilliaanse omzetbelasting.
Ook het aannemen van buitenlands personeel kent financiële voordelen (expatriate-regeling).

Waterdichte constructie

De meeste e-zone bedrijven houden een moedermaatschappij aan in Nederland. De Antilliaanse NV is niets meer dan een postbus NV. Maar zolang u contracten en bankzaken door de directie van het e-zone vennootschap vanuit Curaçao regelt, is de constructie redelijk waterdicht. Het dividend uit de Nederlandse Antillen wordt uitgekeerd aan de moedermaatschappij. Dat komt neer op 98 procent van de winst onbelast.

Helaas is het niet zo simpel. Het dividend is belastingvrij zolang het in de moedermaatschappij geparkeerd staat. De heer Van Harten van E-Zone Curaçao zegt: “Pas als het geld van de BV in Nederland naar privé gaat, wordt er belasting geheven (aanmerkelijk belang). Goed voor een heffing van 22 tot 25 procent. De meeste bedrijven in de E-zone brengen daarom de aandelen van de Antilliaanse NV of BV onder in een Stichting Particulier Fonds op Curaçao. Een stichting hoeft niet te melden wie de uitkeringsgerechtigden zijn.”

Nieuwe bedrijven

Ook kunt u niet zomaar uw huidige activiteiten overbrengen naar Curaçao. De Nederlandse belastingdienst zal daarvoor altijd een aanslag vennootschapsbelasting over mogelijke stille reserves en goodwill kunnen opleggen. De fiscus ziet immers belasting op winst verdwijnen uit Nederland. In die situatie is het verstandig om uw adviseur te raadplegen. Als u kiest voor een taxhaven is het het best om in uw nieuwe vestigingsplaats een nieuw bedrijf op te zetten.

Grote cijfers

Onze fiscaal-expert Robert Kok waarschuwt ondernemers voor de gevaren van een taxhaven: “Ondernemers denken vaak te licht over een belastingvlucht. Er zijn veel cowboys in de markt die ondernemers naar Curaçao begeleiden voor dumptarieven à 1.500 euro. Een belastingvlucht vraagt veel voorbereiding en begeleiding. Als je niet bereid bent om in het eerste adviestraject 20.000 euro uit te geven en voor het jaarlijks onderhoud zo’n 10.000 euro te reserveren, dan moet je niet gaan. Ondernemen in e-zones moet je heel goed juridisch inkleden. Een taxhaven is alleen interessant voor bedrijven met een substantiële omzet – denk aan een overwinst van minimaal een ton.”


Rutger Betlem
Met medewerking van Enrico van der Meij van EzoneCentre.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!