Betalen voor digitalisatie van de douane

De douane gaat flink reorganiseren. En daar betaalt u voor. Als u in 2008 uw vracht niet urenlang voor de douane wil laten wachten, moet u een certificaat regelen. En dat kost tijd en vooral geld.

De douane is bang voor terroristen. En daarom wil het graag een overzichtje van bedrijven die vaak im- en exporteren. Dus wordt uw bedrijf, inclusief personeel en magazijn gescreend op veiligheid. Mocht u dan terreurproof zijn bevonden, krijgt u een mooi certificaat 'geautoriseerde marktdeelnemer' voor aan de muur. En een snellere geautomatiseerde controle aan de grens uiteraard.

Dat wordt weer een leuke papierberg en veiligheidsinspecteurs ontvangen. Want de hele transportketen wordt doorgelicht. VNO-NCW maakt zich hier zorgen over. Wat levert het bedrijven nu eigenlijk op, vraagt Jeroen Lammers van de werkgeversorganisatie zich af.

De certificering voor het Europese bedrijfsleven kost 100 miljoen euro, meldt het FD. Maar levert per jaar 2,5 miljard euro aan voordeel op. Waar dat sommetje op is gebaseerd, blijft de grote vraag.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!