Bloemenkunst slijten in Washington

Niemand kende bloemdesigner Pim van den Akker voordat hij het Guggenheim Museum in New York binnenstapte. Of hij er niet mocht exposeren? "Mijn aanvraag ligt nu bij een commissie."

Pim van den Akker (30) heeft niet één specialisme. De Delftenaar is 'bloemdesigner', interieur-ontwerper, schrijver en meubelmaker tegelijk. Met zijn bedrijf Pimdesigned trok hij voor honderd dagen naar de VS. Onder toeziend oog van de camera's van 'Grenzeloze ambitie' sleepte hij er een paar mooie deals uit.

 

Meet the Dutch

Van den Akker begon zijn zoektocht naar de Amerikaanse dollars via de Nederlandse ambassades in New York en Washington. De diplomaten verwezen hem naar een beurs over Nederland die in Washington zou plaatsvinden ('Meet the Dutch'). Van den Akker haakte er op in en mocht de bloemversiering regelen op het 5-daagse evenement.

Het leverde hem veel media-aandacht op. Zo berichtte de Washington Post over de bloemen van Van den Akker. Het zorgde voor een hoop nieuwe leads. “Ik ben er met twee telefoonnummers naar toe gegaan en nu heb ik er 54."

Guggenheim

Je kunt Van den Akker geen lef of zelfvertrouwen ontzeggen. De ‘floral designer’ stapte tijdens zijn bezoek aan New York vrolijk het Guggenheim Museum en het Museum of Modern Art (Moma) binnen. “Ik heb gevraagd of ik er niet kon exposeren. Nu ligt mijn aanvraag bij een commissie, daar hoop ik binnenkort uitsluitsel over te krijgen.”

Op zoek naar een zakenpartner is Van den Akker in de VS niet echt geweest, hij had maar enkel doel: “Eerst Amerika gek maken met mijn product. Daarna pas verder kijken en dat is gelukt. Ze waren lyrisch.”

Overdreven

Amerikanen geven snel duidelijkheid volgens Van den Akker. “De Amerikaanse ondernemer is heel helder en praktisch. De instelling is ‘Jij hebt iets, wij willen iets. Laat maar zien.’" 

Voor de Nederlandse ondernemer die nog naar de VS gaat, heeft Van den Anker nog wel een tip. “Twijfel niet aan jezelf, maar doe gewoon wat er in je kop zit. Alles is mogelijk.” Voor de rest moet je volgens Van den Akker rekening houden met de permanente fase van extase waar de Amerikaan zich in lijkt te bevinden. “Het is soms heel ‘over the top’ Daar moet je doorheen prikken om jezelf niet voor de gek te houden. Je moet er zeker niet in meegaan. In plaats van dat zij jou veranderen, moet jij proberen hen te veranderen."

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!