Corendon: 'De klant is koning, niet de overheid'

Vlieg- en vakantiemaatschappij Corendon start met vluchten vanaf vliegveld Weeze, net over de Duitse grens. Hiermee ontwijkt de prijsvechter de aankomende vliegtax. "Maastricht en Eindhoven zullen de zwaarste klappen krijgen."

Voorlopig zullen vliegtuigen van Corendon Airlines tweemaal per week vanaf Weeze naar Turkije vliegen. Per 1 juli, de dag waarop de vliegtax wordt ingevoerd, wordt vliegveld Maastricht Aachen verlaten voor vliegveld Luik.

 

Voorlopig blijft Corendon ook gewoon vliegen vanaf Eindhoven Airport. "De vluchten vanaf Weeze zijn in eerste instantie bedoeld als extra capaciteit",  vertelt Correndon-directeur Atilay Uslu. Maar hij houdt er rekening mee dat het aantal vluchten verhoogd zal worden ten koste van Eindhoven Airport.

 

Inventariseren

"We houden nu de dagelijkse boekingen goed bij. Als onze klanten de voorkeur geven aan vliegen vanaf Weeze of Brussel kunnen we daaruit afleiden dat men de vliegtax niet wil betalen. We moeten afwachten hoe de consument er op reageert. Want die is koning, niet de overheid."

 

Uslu verwacht dat de klappen vooral in Eindhoven en Maastricht zullen vallen. "De extra reisafstand naar Brussel, Luik of Weeze is minimaal. We verwachten dat veel reizigers die extra kilometers met de auto zullen afleggen." De vliegtax zal volgens hem weinig invloed hebben op de vluchten vanuit Schiphol. "Het is niet rendabel om van daar uit eerst de grens over te rijden."

 

Overigens zal de wijk naar het buitenland geen gevolgen hebben voor het hoofdkantoor in Haarlem. "We zijn een Nederlandse onderneming en dat blijven we ook. Ik zie geen enkele reden om te vertrekken, het gros van onze klanten is immers ook Nederlands."