Danny Boeff succesvol met Afrikaans explosief

Na de verkoop van zijn spoorwegbouwbedrijven was Danny Boeff toe aan een nieuwe uitdaging. Die vond hij in een nieuw soort explosief, ontdekt in Zuid-Afrika en Mozambique.

Inmiddels bezit de Apeldoornse ondernemer een deel van het patent op het product, bouwt hij zijn eigen fabriek en heeft hij vijftien man in dienst. “In Zuid-Afrika wisten ze wel dat ze een mooi product hadden, maar ze hadden geen idee hoe ze het aan de man moesten brengen.”
In oktober 2008 verkocht Boeff zijn drie spoorwegbouwbedrijven. Hij wilde iets anders gaan doen, misschien in het buitenland. In zijn zoektocht stuitte hij op een economische missie van het ministerie van Economische Zaken naar Zuid-Afrika en Mozambique. "In de aanloop naar het WK voetbal ging daar de infrastructuur op de schop – tijdens de missie zouden de kansen voor Nederlandse bedrijven worden onderzocht. Het leek me wel spannend om mee te gaan.”

Nxburst

“In Zuid-Afrika stuitte ik op een prachtig product: NXburst, een nieuw soort explosief dat werkt met gasdruk. In de Europese wetgeving valt het onder de non-explosieven waartoe ook vuurwerk wordt gerekend. Conventionele explosieven zorgen voor een verwoestende drukgolf, aardtrillingen en herrie. Als je daarmee bijvoorbeeld een oud viaduct wil opblazen moet je de hele omgeving afzetten. Vervolgens kun je puin ruimen. In Nederland werkt niemand ermee – precies om die redenen. Het alternatief: rupskranen die wekenlang staan te ploeteren om zo’n viaduct te slopen. Dat kost tijd en energie. Bovendien stoten die machines veel CO2 uit. NXburst kent al die problemen niet. Je boort een paar gaten in het viaduct, stopt de explosieven erin, neemt voor de zekerheid dertig meter afstand en even later is de brug verpulverd, geïmplodeerd. Geen rotzooi, geen trillingen, je hoeft alleen het gruis op te scheppen en af te voeren. Iedereen die in de bouw werkt begrijpt binnen twee minuten de voordelen van NXburst.”

Boeff ontdekt het explosief tijdens de missie per toeval. Op een foto in een folder. Terug in Nederland belde hij de fabrikant. "De timing was perfect: de eigenaren waren net aan het bedenken hoe ze hun product wereldwijd in de markt wilden gaan zetten. Een half jaar later was ik terug in Zuid-Afrika om een contract te tekenen. Ik verkreeg het alleenrecht om NXburst te verkopen in Europa."

Enthousiast

Ondertussen polste Boeff zijn netwerk in de (mijn)bouw en sloop in Nederland. Niemand kende het product, maar iedereen was enthousiast. "Inmiddels ben ik niet alleen importeur van NXburst: we distribueren het product in Europa en hebben een team dat in opdracht explosies uitvoert. Daarnaast werken we samen met Heun, een groot Duits sloopbedrijf, aan het ontmantelen en slopen van oude munitiedepots in atoombunkers. In die bunkers ligt nog veel kruit – dat gebruiken wij weer als grondstof voor ons product. Veel munitiedepots in Europa liggen nog vol, terwijl ze in Zuid-Afrika door de grootste voorraden heen zijn. De productie van NXburst zal binnenkort grotendeels verschuiven naar Europa. Op dit moment bouwen we al een fabriek in Duitsland. In feite zijn de activiteiten in Europa inmiddels de spil van het bedrijf geworden.”

Het verhaal van het nieuwe vernunftige explosief begint langzaam rond te zingen. Op de Bauma, de grootste bouwbeurs ter wereld, kwam de Europese directeur van de wereldwijde marktleider in explosieven Orica naar Boeff toe. Hij erkende dat hij ongelooflijk stom was geweest om niet zelf een alternatief te hebben ontwikkeld voor zware explosieven. "Een mooi compliment", zegt Boeff. "Inmiddels schuurt Orica tegen ons aan. Samen zijn we bezig het product verder te ontwikkelen. We hebben wekelijks contact.”

Gouden zet

“Sinds de handelsmissie is er een hele nieuwe wereld voor me open gegaan. Het bleek een gouden zet. De missie was waanzinnig goed georganiseerd. Ook ondernemers zoals ik, zonder concrete doelstellingen, contacten en verwachtingen kunnen veel uit zo’n handelsreis halen. Zo lang je je oren en ogen maar openhoudt is de toegevoegde waarde ervan enorm groot."

"Ik weet de weg naar de overheid veel beter te vinden. Vroeger had ik een veel negatiever beeld bij de overheid. Ambassades dienden enkel voor het zetten van stempels in je paspoort en aan de bureaucratische mallemolen van het aanvragen van subsidies moest ik al helemaal niet denken. Nu heb ik marktonderzoek laten doen door Agentschap NL en heb ik zelfs subsidie aangevraagd en gekregen. Ja, zo’n missie kan ik iedereen aanraden.”

Op de hoogte blijven van het aanbod van economische missies en subsidies? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van NL EVD Internationaal en ontvang wekelijks het laatste nieuws over landen en regio's of over een specifieke branche. 

>> 18 november, Sprout ChallengerDay 2010. Bekijk de website <<