Dekker: 'Gidsy wordt groter dan Airbnb'

Het Nederlandse Gidsy wordt groter dan Airbnb. Dat voorspelde oprichter Edial Dekker tijdens Challenger Day 2012.

Airbnb gebruik je alleen als je naar een bepaalde stad gaat, activiteitenmarktplaats Gidsy kan iedere dag van pas komen. "Wij denken daarom dat we groter kunnen worden dan Airbnb", zo vertelde Edial Dekker, mede-oprichter van Gidsy, tijdens Challenger Day 2012. Het zal nog wel even duren voordat het zover is: Gidsy heeft op dit moment een paar duizend gebruikers aan zich gebonden, die geregeld activiteiten organiseren. Airbnb, dat aanbieders van logeerruimte en reizigers met elkaar verbindt, heeft al miljoenen transacties verwerkt.

Vertrouwen kweken

Gidsy probeert een dunne tussenlaag te zijn tussen aanbieders en boekers van leuke activiteiten. Vertrouwen kweken is daarbij, naast het vergemakkelijken van de transacties, het belangrijkste aspect, vertelde Dekker: "Dat doen we op simpele manieren. Via Facebook-verificatie bijvoorbeeld, met reviews of door te laten zien welke vrienden je hebt." Over de huidige omzet deed Dekker geen uitspraken, ook niet toen interviewer Ronnie Overgoor een bedrag van 200.000 euro noemde om een reactie uit te lokken. Dekker: "We hebben onze processen nog niet geoptimaliseerd, van de 10 procent servicekosten die we per transactie inhouden gaat nog een groot deel naar PayPal."

Investeerders voor de lange termijn

Wel was Dekker duidelijk over de groeiplannen voor de komende tijd. "We kijken al verder dan 2013, al is ons model nog niet bewezen. We hebben te maken met een kip-eiverhaal. Je moet mensen vinden die iets willen boeken, en mensen vinden die iets willen aanbieden. Op beide aspecten proberen we te sturen." Gidsy, dat vorig jaar financiering ophaalde bij (onder andere) acteur Ashton Kutcher, gaat voor de lange termijn. Dekker: "Wij willen geen investeerders die al na drie jaar een exit eisen. We willen langer doorgaan, we geloven dat we hier een groot bedrijf van kunnen maken."

Omring je met slimme mensen

Op dit moment werken er 11 man bij Gidsy, het bedrijf is gevestigd in Berlijn. Ze werken hard, zegt Dekker. "We gaan niet zo veel uit. Ja, wij zijn echte nerds. We hebben als regel dat iedereen tussen tien en zes op kantoor moet zijn. We willen dat niemand tijd verdoet als hij op kantoor is, ze moeten productief zijn." Door de jaren heen heeft Dekker zich proberen te omringen met mensen die slimmer zijn dan hij. "Dat is mijn grootste les voor iedereen. Ik hou het in mijn achterhoofd als ik mensen inhuur en als ik investeerders zoek." Ook heeft hij het in de praktijk gebracht bij de oprichting van Gidsy: dat deed hij samen met zijn broer Floris en goede vriend Philip Wassibauer. "Door je te omringen met slimmere mensen, kun je iets moois bouwen."

Meer over Gidsy?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!